Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη σπαταλιούνται 59 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου το 10% του φαγητού που φτάνει στους Ευρωπαίους καταναλωτές, καταλήγει στα σκουπίδια. Παράλληλα, περίπου 32 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να προμηθευτούν καθημερινά ένα γεύμα πλήρες και ποιοτικό.
Σύμφωνα με τον κ. Άκη Ψωμά, τεχνολόγο τροφίμων και ερευνητή ΕΛΓΟ Δήμητρα, το 46% της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα προξενείται από τα νοικοκυριά, ποσοστό που στην Ευρώπη φτάνει το 53%, ενώ, όπως είπε, οι παλιές νοικοκυρές ήταν οι καλύτεροι τεχνολόγοι τροφίμων.
Πολλές συνήθειες των καταναλωτών μέσα στην καθημερινότητα, συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της σπατάλης τροφίμων, όπως είναι ο κακός προγραμματισμός γευμάτων και προμηθειών από το super market, η αδυναμία κατανόησης των ημερομηνιών “ανάλωση έως” και “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από”, η αδυναμία σωστής διαχείρισης των διαθέσιμων υλικών π.χ. προετοιμασία γευμάτων, χρήση των εναπομείναντων τροφίμων κ.α.), η απόρριψη αγοράς φρούτων και λαχανικών που δεν είναι “αισθητικά” ωραία αλλά και οι κακές πρακτικές συντήρησης των τροφίμων.
Πηγή: ΕΡΤ