Mεγάλα τουριστικά γραφεία όπως η TUI αναφέρουν εκτίναξη της ζήτησης για ταξίδια στην Ελλάδα, την Ισπανία αλλά και την Τουρκία κατά το φετινό καλοκαίρι
Τις πρώτες σοβαρές ενδείξεις πως η Ελλάδα μπορεί πράγματι να κεφαλαιοποιήσει τη συσσωρευμένη ζήτηση για διακοπές εξαιτίας της καλής διαχείρισης της πανδημίας και της επιτυχημένης λειτουργίας του τουρισμού κατά το 2020, δίνουν τα στοιχεία των κρατήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία των δύο τελευταίων εικοσιτετραώρων. Ειδικότερα, μετά την ανακοίνωση του οδικού και χρονικού χάρτη για άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις που ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και οι οποίες παραπέμπουν σε υπό προϋποθέσεις πλήρη απελευθέρωση από τις 21 Ιουνίου, μεγάλα τουριστικά γραφεία όπως η TUI αναφέρουν εκτίναξη της ζήτησης για ταξίδια στην Ελλάδα, την Ισπανία αλλά και την Τουρκία κατά το φετινό καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις για διακοπές από τον Ιούλιο και μετά, που δέχτηκε η TUI το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά τις ανακοινώσεις για την άρση των περιορισμών στη Βρετανία, ήταν εξαπλάσιες από εκείνες της προηγούμενης ημέρας. Την ίδια ώρα, η αεροπορική easyJet ανακοίνωσε αύξηση κρατήσεων 337% για πτήσεις και 630% για πακέτα διακοπών σε προορισμούς όπως η Κρήτη και η Μάλαγα. Η easyJet αναφέρει πως οι κρατήσεις είναι ισχυρότερες για τον Αύγουστο και έπονται αυτές για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.
Η Thomas Cook, που λειτουργεί πλέον υπό νέα μετοχική σύνθεση και διοίκηση ύστερα από την κατάρρευσή της στα τέλη του 2019, ανέφερε επίσης πως οι επισκέψεις στις ιστοσελίδες της διπλασιάστηκαν από τη Δευτέρα και μετά, όπως και ότι δέχεται μεγάλο αριθμό κρατήσεων για χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος αλλά και το Μεξικό.
Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την επιχειρηματολογία όσων πιστεύουν πως το brand name της Ελλάδας στον τουρισμό έχει ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια και έτι περαιτέρω ύστερα από την επιτυχή λειτουργία του τουρισμού το 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας, αλλά και του προγράμματος εμβολιασμών. Δημοσιεύματα με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για το ελληνικό πρόγραμμα εμβολιασμών σε χώρες όπως η Γερμανία, η οποία μαζί με την Αγγλία αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες αγορές από τις οποίες προσελκύει επισκέπτες η Ελλάδα, λειτουργούν καταλυτικά. Ενδεικτικά αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, στο οποίο χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι «όποιος αναζητεί χώρες-πρότυπα σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, θα τις βρει στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Δανία και στο Ισραήλ».
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί συζητήσεις με τη βρετανική προκειμένου να κλείσει μία συμφωνία ανάλογη με αυτή που επέτυχε με το Ισραήλ για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των τουριστών εφόσον έχουν εμβολιαστεί. Να δίδεται δηλαδή στους δυνητικούς ταξιδιώτες η διαβεβαίωση πως δεν θα χρειάζονται καραντίνες ούτε κατά την άφιξη ούτε κατά την επιστροφή τους, διαδικασία που αποτέλεσε βασικό αντικίνητρο για ταξίδια κατά το τελευταίο έτος.
Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στους Financial Times, «το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, σε πλαίσιο παρόμοιο όπως και με το Ισραήλ», προκειμένου να υπάρχει απαλλαγή όσων ταξιδιωτών έχουν εμβολιαστεί από περιττές διατυπώσεις κατά τη μετακίνησή τους ανάμεσα στις δύο χώρες.
Εν τω μεταξύ, ανάλογες επαφές υπάρχουν και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ήδη μεγάλες αεροπορικές ανακοινώνουν την έναρξη απευθείας πτήσεων, εφόσον δεν ισχύουν απαγορεύσεις, αμέσως μετά την άνοιξη. Η Emirates ανήγγειλε πως ξεκινάει και πάλι τις καθημερινές της πτήσεις από την Αθήνα προς το Newark Liberty International Airport στη Νέα Υόρκη από την 1η Ιουνίου 2021, ενώ θα τις αυξήσει (με Boeing 777-300ER), πραγματοποιώντας καθημερινές πτήσεις προς Αθήνα.