Στην Ελλάδα συμφέρει να καπνίζεις και να τρως κρέας, αλλά καλύτερα είναι να ξεχάσεις το γάλα, τα τυριά και τα αυγά, αλλά και το ελαιόλαδο, παρά το γεγονός ότι παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στη χώρα.
Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με φίλους και συγγενείς είναι προτιμότερο –και για την τσέπη σου– να τους δεις από κοντά, παρά να τους τηλεφωνήσεις ή να κάνεις βιντεοκλήση.
Άλλωστε δεν είμαστε πλέον σε καθεστώς lockdown.
Σε αυτά τα συμπεράσματα οδηγούν τα στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των ακριβότερων χωρών σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, την ίδια ώρα, μάλιστα, που συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των χωρών με τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη. Ακόμη δε και αν το τελευταίο αυτό στοιχείο είναι εν μέρει αληθές, καθώς βασίζεται στα δηλωθέντα εισοδήματα σε μια χώρα με εκτεταμένη φοροδιαφυγή, είναι την ίδια ώρα απολύτως αληθές ότι οι μισθοί, μετά την υποτίμηση που έλαβε χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δεν έχουν επανέλθει στα προ μνημονίων επίπεδα.
Σε ό,τι αφορά συνολικά τα τρόφιμα, των οποίων οι υψηλές τιμές πλήττουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι τιμές στην Ελλάδα ήταν το 2022 κατά 5,5% υψηλότερες από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. «Πρωταθλητισμό» στην ακρίβεια κάνει η χώρα σε ό,τι αφορά τις τιμές του γάλακτος, των τυριών και των αυγών, καθώς το 2022 διαμορφώθηκαν σε επίπεδα 38,9% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. με την Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, να είναι η πιο ακριβή χώρα σε μία από τις πλέον βασικές κατηγορίες τροφίμων.
Το 2022 η Ελλάδα ήταν η δεύτερη ακριβότερη χώρα μετά τη Μάλτα σε ό,τι αφορά την τιμή του ελαιολάδου (συνολικά στην κατηγορία έλαια και λίπη), 23,7% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στην Ιταλία, όπου το ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθμό είναι ελληνικής προέλευσης, η τιμή του ήταν 16,3% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με τη γείτονα να είναι η φθηνότερη χώρα στην εν λόγω κατηγορία μεταξύ των «27».
Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρέθηκαν οι τιμές το 2022 στα μη αλκοολούχα ποτά, 20,4% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κατηγορία στην οποία έχουν γίνει ανατιμήσεις και το 2023, ακόμη και δύο φορές από τις ίδιες εταιρείες. Μάλιστα και το 2024 η κατηγορία αναμένεται να επηρεαστεί από ανατιμήσεις που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν στους χυμούς, καθώς η διεθνής τιμή του χυμού πορτοκαλιού –ως πρώτης ύλης– έχει διπλασιασθεί.
Σε επίπεδα πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27 κυμάνθηκαν οι τιμές στην Ελλάδα και σε μια άλλη βασική κατηγορία ειδών διατροφής, το ψωμί και τα δημητριακά. Οι τιμές ήταν 5,5% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Από την άλλη, το πλέον φθηνό προϊόν στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., είναι τα προϊόντα καπνού, με την τιμή τους το 2020 να διαμορφώνεται σε επίπεδα 22,8% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στο πεδίο των υπηρεσιών η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των ακριβότερων χωρών στις τηλεπικοινωνίες –συγκεκριμένα η δεύτερη ακριβότερη μετά το Βέλγιο– με τις τιμές να βρίσκονται το 2022 κατά 53,5% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.