Σάββατο 04.02.2023
More

  Έμφαση σε ταμειακές και αποδείξεις δίνουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ

  Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής την περίοδο του καλοκαιριού

  Ειδικοί έλεγχοι λογισµικών φορολογικών μηχανισμών (ταμειακών μηχανών), λουκέτα, έλεγχοι ηλεκτρονικών συναλλαγών και δεδομένα από τα ηλεκτρονικά βιβλία περιλαμβάνονται στο σχέδιο της ΑΑΔΕ για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής την περίοδο του καλοκαιριού. Συνολικά θα διενεργηθούν 34.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης από τις εφορίες και τα νέα ελεγκτικά κέντρα και 14.500 από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης των Δημοσίων Εσόδων.

  Τα ελεγκτικά κλιμάκια ξεκινούν τα «ταξίδια» στις τουριστικές περιοχές της χώρας και στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν μη τήρηση της νομοθεσίας θα επιβάλλουν τα προβλεπόμενα λουκέτα.

  Το μεγάλο πρόβλημα είναι η μη έκδοση αποδείξεων και η υφαρπαγή επί της ουσίας του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ετησίως το ελληνικό Δημόσιο χάνει περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ. Με τον έλεγχο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των POS, των εταιρειών ντελίβερι, οι ελεγκτικές αρχές εκτιμούν ότι φέτος το «κενό» ΦΠΑ θα περιορισθεί σημαντικά.

  Σημειώνεται ότι για όσους φοροδιαφεύγουν προβλέπεται λουκέτο δύο έως και δέκα ημερών: Με τη διαπίστωση μη έκδοσης ή ανακριβούς περισσοτέρων των 10 αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους εφόσον η αξία των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ ξεκινούν οι διαδικασίες αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Για 48 ώρες την πρώτη φορά, για 96 ώρες αν ξαναπέσει στην ίδια παράβαση μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρονιά για τρεις αποδείξεις ανεξαρτήτως αξίας και αμελλητί για 10 ημέρες κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από την πρώτη παράβαση διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

  Στην περίπτωση όπου παρεμποδίζεται η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου με απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου στην οποία αφορά ο έλεγχος.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ