Ερωτήσεις και απαντήσεις
Περιθώριο λίγο μεγαλύτερο από ένα μήνα έχουν οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, ειδάλλως θα βρεθούν σε αναγκαστική αναστολή, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί.
Προφανώς όμως και μιλάμε για αναστολή σύμβαση εργασίας διαφορετική από αυτή που μας έμαθε η πανδημία. Η αναστολή στην περίοδο της πανδημίας σήμαινε μεν ότι ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, αλλά λαμβάνει για κάποιο χρονικό διάστημα το κρατικό επίδομα των 534 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, του υποχρεωτικού εμβολιασμού, οι αναστολές είναι διαφορετικές.
Οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών και η σύμβαση τους θα τίθεται σε αναστολή. Για όσο διάστημα διαρκέσει η αναστολή, ο εργαζόμενος δεν έχει αξίωση μισθού από τον εργοδότη και πολύ παραπάνω ούτε κάποιας κρατικής αποζημίωσης.
Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, υπήρξε αλλαγή του πλαισίου και πλέον η άδεια άνευ αποδοχών μπορεί να ζητηθεί και από τον εργοδότη. Βέβαια, εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη πως πρέπει να υπάρχει έγγραφη συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.
Το άρθρο 62 για την άδεια άνευ αποδοχών
Εργαζόμενος πλήρους ή μερικής απασχόλησης δύναται, κατόπιν ατομικής έγγραφης συμφωνίας με τον εργοδότη, να λάβει άδεια άνευ αποδοχών για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει το ένα έτος, η οποία δύναται να παραταθεί με νεότερη συμφωνία των μερών. Κατά τη διάρκεια της άδειας η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή και δεν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές. Η έγγραφη συμφωνία αναρτάται στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π/Σ) «ΕΡΓΑΝΗ» και αντίγραφό της γνωστοποιείται στον e-Ε.Φ.Κ.Α. Μετά τη λήξη της άδειας άνευ αποδοχών αναβιώνουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μερών εκ της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας.
Πέντε απαντήσεις για τον εμβολιασμό και την εργασία
1) Οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για να μην τεθούν σε αναστολή θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους;
Όπως εξήγησε χθες σε συνέντευξη της η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές θα πρέπει να έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 16 Αυγούστου.
2) Μπορεί ο εργοδότης να ζητά από τους εργαζόμενους του να τον ενημερώσουν εάν είναι εμβολιασμένοι;
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από τους εργαζόμενους τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους
3) Ένας εργοδότης σε μια οποιαδήποτε επιχείρηση δεν θέλει οι ανεμβολίαστοι να προσέρχονται στο χώρο εργασίας. Τι επιλογές έχει;
Μπορεί να θέσει τον εργαζόμενο, όπου βέβαια η φύση της εργασίας το επιτρέπει, σε τηλεργασία.
4) Όποιος εργαζόμενος σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων τεθεί σε αναστολή (άδεια άνευ αποδοχών) θα μπορεί να εργαστεί αλλού;
Θα υπάρξει ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που θα ξεκαθαρίζει και αυτό το θέμα όπως και το μέγιστο όριο για την αναστολή και την άδεια άνευ αποδοχών. Εάν ο εργαζόμενος δεν εμβολιαστεί μέσα στο χρονικό περιθώριο της άδειας άνευ αποδοχών που θα οριστεί, τότε θα απολύεται.
5) Σε μια επιχείρηση εστίασης που θα χαρακτηρισθεί covid free θα πρέπει και οι εργαζόμενοι να είναι εμβολιασμένοι;
Δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εμβολιασμός για αυτή την κατηγορία των εργαζομένων.