Κυριακή 19.01.2025
More

    ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ – Ποιοι και πώς μπορούν να τον εξοφλήσουν σε 24 δόσεις

    Για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της συνολικής οφειλής του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος.

    Μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους με τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα κληθούν φέτος, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, να πληρώσουν περίπου 2,6 εκατ. φορολογούμενοι: τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

    Περίπου 1.000.000 από αυτούς, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν ποσά μεγαλύτερα των 270 ευρώ έκαστος, όμως οι συγκεκριμένοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, αξιοποιώντας την «πάγια ρύθμιση» οφειλών προς το Δημόσιο, να εξοφλήσουν τις οφειλές των εκκαθαριστικών τους σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις από τις 8 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

    Ειδικότερα, θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές των εκκαθαριστικών τους σε 9 έως 24 μηνιαίες δόσεις. Η δυνατότητα αυτή θα ισχύει μόνο για τους εν λόγω φορολογουμένους, δεδομένου ότι η «πάγια ρύθμιση» προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ, οπότε το ποσό το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί σε περισσότερες από 8 μηνιαίες δόσεις θα πρέπει, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, να υπερβαίνει κατά 30 ευρώ τουλάχιστον το επίπεδο των 240 ευρώ. Θα πρέπει, δηλαδή, να είναι μεγαλύτερο από 270 ευρώ.

    Για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της συνολικής οφειλής του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος. Η ένταξη στη ρύθμιση αυτή θα μπορεί επίσης να γίνει και αφού καταστούν ληξιπρόθεσμες μία ή περισσότερες της μίας δόσεις της οφειλής ή ακόμη κι αν καταστεί ληξιπρόθεσμο ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Σε κάθε περίπτωση, η «πάγια ρύθμιση» προβλέπει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων δόσεων οφειλών προερχόμενων από τακτικά επιβαλλόμενους φόρους, έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Η ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» γίνεται με την ηλεκτρονική υποβολή της σχετικής αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μέσω ειδικής εφαρμογής, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

    Τα απαιτούμενα βήματα

    Η διαδικασία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης για την υπαγωγή των οφειλών του φετινού εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος στην «πάγια ρύθμιση» απαιτεί από τον κάθε ενδιαφερόμενο φορολογούμενο να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

    1) Είσοδος στην ψηφιακή πύλη της Α.Α.Δ.Ε. και στην εφαρμογή «Αίτηση ρύθμισης οφειλών

    2) Είσοδος στην φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης

    3) Συμπλήρωση της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης

    4) Υποβολή αίτησης

    5) Επικύρωση ρύθμισης

    Τα σημεία-SOS

    Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος που θα υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει, επιπλέον, ότι:

    1) Το συνολικό ποσό της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5,32%, αν η αποπληρωμή καθοριστεί έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και με ετήσιο ποσοστό τόκων 6,82% εφόσον καθοριστεί αριθμός μηνιαίων δόσεων από 13 έως 24.

    2) Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ. Ως εκ τούτου σε περίπτωση που το ποσό των οφειλόμενων φόρων του φετινού εκκαθαριστικού είναι μικρότερο ή ίσο με 270 ευρώ (240 ευρώ + 30 ευρώ) δεν συμφέρει η υπαγωγή του στην “πάγια ρύθμιση” δεδομένου ότι και στην περίπτωση αυτή το ποσό δεν θα μπορεί να ρυθμιστεί σε περισσότερες από 8 μηνιαίες δόσεις που ήδη προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για κάθε οφειλή φόρου εισοδήματος.

    3) Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες οφειλές ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές σε νέα «πάγια ρύθμιση» με τους ίδιους όρους.

    4) Προϋπόθεση για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013  είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει, είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα, όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.

    5) Προϋπόθεση επίσης για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν εξοφληθεί ή να έχουν τακτοποιηθεί σε δόσεις με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής όλα τα προηγούμενα χρέη του οφειλέτη.

    6) Φορολογούμενος εναντίον του οποίου εκκρεμεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή δεν μπορεί να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση».

    7) Ο οφειλέτης θα αποβάλλεται από τη ρύθμιση – και θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει άμεσα ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, με συνέπεια την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία του – εφόσον:

    α) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,

    β) καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός,

    γ) δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους,

    δ) δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά,

    ε) έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση,

    8) Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής μίας μηνιαίας δόσης της «πάγιας ρύθμισης», το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

    9) Όπως ήδη προαναφέραμε, για να είναι έγκυρη η ρύθμιση και να μην ακυρωθεί, ο φορολογούμενος θα πρέπει να εξοφλήσει μέσω ATM οποιουδήποτε υποκαταστήματος τράπεζας στην οποία έχει κάποιον καταθετικό λογαριασμό ή μέσω e-banking την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ