Κυριακή 04.05.2025
More

    ΚΑΠ -Στα 70 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα συνεργασιών μέσω επιχειρησιακών ομάδων

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν την έκδοση της 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση «Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας, του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

    Η παραπάνω παρέμβαση αποσκοπεί στη συνεργασία φορέων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή (γεωργικές/κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις), και στον τομέα των τροφίμων (μεταποίηση με τελικό προϊόν γεωργικό), την αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αξιοποίηση τεχνολογικών γνώσεων, νέων ή παραδοσιακών πρακτικών, ερευνητικών αποτελεσμάτων και οργανωτικών, τεχνολογικών καινοτομιών και την ενσωμάτωσή τους στην πράξη μέσω πιλοτικών εφαρμογών.

    H ενίσχυση αφορά σε ενέργειες προετοιμασίας για τη δημιουργία της Ε.Ο., σε ενέργειες για την υλοποίηση πιλοτικής εφαρμογής με σκοπό την ενσωμάτωση συγκεκριμένου ερευνητικού αποτελέσματος, καινοτομίας στην πράξη καθώς και στη διάδοση των σχετικών αποτελεσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό δεν χρηματοδοτείται η ανάπτυξη βασικής έρευνας. Δικαιούχοι της Παρέμβασης είναι ταμέλη των Επιχειρησιακών Ομάδων (Ε.Ο.) Τα μέλη δύναται να είναι φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις) ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με συμφωνητικό συνεργασίας. Η παρέμβαση αφορά αιτήσεις στήριξης με αιτούμενο προϋπολογισμό από 200.000€ έως 500.000€, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Π.Δ.Ε.).

    Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΟΠΣΚΑΠ) 2023-2027( https://https://cspis.opekepe.gov.gr/CRDIIS/#/login), από την Παρασκευή 09 Μαΐου 2025 και ώρα 10:00 πμ έως και την Παρασκευή  11 Ιουλίου 2025 και ώρα 17:00 μμ. Όλες οι διαδικασίες γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, καταργώντας έτσι την διαδικασία της υποβολής φυσικού φακέλου και εγγράφων.

    Το συνολικό ποσό που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση της παρέμβασης ανέρχεται περίπου σε 70.000.000 ευρώ. Η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100%. Η Πρόσκληση έχει  αναρτηθεί στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr.

    «Διατήρηση Γενετικών Πόρων Φυτικών Ειδών που σχετίζονται με τη Γεωργία και τα Tρόφιμα»

    Υπεγράφη η σύμβαση για την έναρξη του Έργου «Διατήρηση Γενετικών Πόρων Φυτικών Ειδών που σχετίζονται με τη Γεωργία και τα Τρόφιμα – ΔιαΦυΓε» από τον Πρόεδρο του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Γιώργο Στρατάκο, και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Αντώνη Φιλιππή με στόχο την προστασία της πολύτιμης φυτικής γενετικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

    Η δράση θα συμβάλει στη διάσωση της γενετικής ποικιλότητας καλλιεργούμενων φυτών και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής του ΥΠΑΑΤ για την προστασία της βιώσιμης γεωργίας και της βιοποικιλότητας  σε είδη με σημασία στον αγροδιατροφικό τομέα, ενισχύοντας την προσαρμοστικότητα των καλλιεργειών στις κλιματικές προκλήσεις. Παράλληλα οι Έλληνες γεωργοί θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα εργαλεία, ώστε να βελτιώσουν τον τρόπο διαχείρισης των εκμεταλλεύσεών τους για να ανταποκριθούν στις μελλοντικές προκλήσεις.

    Το έργο «ΔιαΦυΓε» στοχεύει στην αποκατάσταση και διατήρηση συλλογών των εθνικών καταλόγων καθώς και παραδοσιακών και σπάνιων ποικιλιών φυτών μέσω της μεθόδου ex-situ διατήρησης, διασφαλίζοντας την προστασία τους από εξωτερικές απειλές, εξασφάλιση πιστοποιημένου αρχικού πολλαπλασιαστικού υλικού και την ενίσχυση της γενετικής ποικιλομορφίας και ανθεκτικότητας των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή, στοιχείο καθοριστικής σημασίας για τη βιώσιμη γεωργία

    Ο ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, ο μεγαλύτερος φορέας διατήρησης φυτικών γενετικών πόρων στη χώρα, αναλαμβάνει την υλοποίηση του Έργου αξιοποιώντας την επιστημονική του τεχνογνωσία και τις υφιστάμενες υποδομές των Ινστιτούτων Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών, καθώς και Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.

    Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν η Τράπεζα Γενετικού Υλικού (ΤΠΥ) και οι Συλλογές Διατήρησης Ποικιλιών (ΣΔΠ) καρποφόρων δένδρων και αμπέλου στα αγροκτήματα των Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς οι δράσεις στοχεύουν στην ανανέωση, στον εμπλουτισμό και στην προστασία τους.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.100.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο 2025–2029, με αρμόδιο φορέα υλοποίησης τον ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ