Δευτέρα 20.01.2025
More

    Μείωση εισφορών κατά 2 μονάδες εντός του 2021

    Τα μέτρα στήριξης του Σεπτεμβρίου για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και το πακέτο φοροελαφρύνσεων για το 2021 συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με αιχμή του δόρατος τη μείωση των εισφορών κατά 2 μονάδες, σχεδιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να ανακοινωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

    Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει την αποτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αρχικές προβλέψεις για ύφεση της τάξης του 7,8% επιβεβαιώνονται ή εάν θα πρέπει να προχωρήσουν στην κατάρτιση νέων δυσμενέστερων σεναρίων, καθώς τα δεδομένα από τον τομέα του τουρισμού είναι αποθαρρυντικά. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το νέο πακέτο μέτρων, θα εκτιμηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

    Αντίστροφη πορεία

    Είναι ενδεικτικό ότι το οικονομικό επιτελείο μέχρι πρότινος εκτιμούσε ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία για την οικονομία με αύξηση των δημοσίων εσόδων. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης σε δήλωσή του τις προηγούμενες μέρες επεσήμανε ότι η παγκόσμια πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει πολύ σημαντικά τα δημόσια έσοδα, μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, μέχρι, κατ’ ελάχιστον, τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2020.

    Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε νέα μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους, ενώ το πακέτο των φοροελαφρύνσεων θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο και θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου τα 800 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Πριν όμως από τις ανακοινώσεις θα προηγηθεί συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Σεπτεμβρίου με τους Ευρωπαίους, καθώς για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης προϋποθέτει αφενός το «πάγωμα» των στόχων του προϋπολογισμού, αφετέρου το Ταμείο Ανάκαμψης να «δώσει μακροοικονομική ανάπτυξη». Και αυτό, καθώς το επόμενο έτος τα έσοδα από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα είναι μειωμένα όπως επίσης και των ελευθέρων επαγγελματιών.

    Η αναστολή συμβάσεων, η εκ περιτροπής εργασία και η μείωση των τζίρων των επιχειρήσεων θα οδηγήσουν στη μείωση των δημοσίων εσόδων το 2021.

    Τα μέτρα στήριξης του φθινοπώρου κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι στοχευμένα σε τουρισμό και εστίαση. Τα μεγάλα προβλήματα στην οικονομία και η ανάγκη για παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και κινήτρων για την απασχόληση αναμένεται να διευρύνουν το πεδίο στήριξης.

    Αιτήματα

    Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φθάσει δεκάδες αιτήματα από επαγγελματικούς φορείς, εξέλιξη που δείχνει την αγωνία της αγοράς για το τελευταίο τετράμηνο του έτους.

    – Επέκταση του πλαισίου για το «Συν-Εργασία», με στόχο να καλυφθούν και οι εποχικοί εργαζόμενοι πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους.

    – Έναρξη νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

    – Παροχή ρευστότητας για κεφάλαια κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

    – Ενεργοποίηση των αναστολών συμβάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου.

    Όσον αφορά την επόμενη χρονιά,  όπως προαναφέρθηκε, οι δημοσιονομικοί κανόνες που θα ισχύσουν το 2021 θα κρίνουν και το ύψος των φοροελαφρύνσεων. Η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, είναι εξαιρετικά πιθανόν οι κανόνες του συμφώνου σταθερότητας να παραμείνουν σε αναστολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

    Η πρώτη μείωση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, οπότε μειώθηκαν οι εισφορές κατά 0,9 μονάδες (0,48 για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζομένους). Το σχέδιο του 2021 προβλέπει διπλή μείωση των εισφορών αντί της μιας μονάδας που είχε αρχικά υπολογιστεί και συγκεκριμένα οι εισφορές να μειωθούν κατά δύο μονάδες, με το κόστος να φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Σωρευτικά η μείωση θα φθάσει στις 2,9 μονάδες. Μάλιστα, η μείωση των εισφορών θα ενταχθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης που θα υποβληθεί στην Κομισιόν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η μείωση των εισφορών θα ενταχθεί σε ευρύ πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας με στόχο να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Αποκλιμάκωση φόρων

    Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξετάζει τον «φάκελο» με τις μειώσεις φόρων, ο οποίος περιλαμβάνει:

    1. Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης 30% ή εναλλακτικά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα θα περιορισθούν όλοι οι συντελεστές της κλίμακας κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Το κόστος της μείωσης υπολογίζεται σε 330 εκατ. ευρώ.

    2. Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος, από 650 ευρώ θα μειωθεί στα 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Το κόστος υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ.

    3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη και αυτό, καθώς η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, που θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις και όχι στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα προσμετρηθεί το πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές, αλλά και πόσο θα μειωθεί σε κάποιες άλλες. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη σταδιακή μείωση του συμπληρωματικού φόρου. Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ