Η αναστολή φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, μισθωτούς ήδη «τρέχουν» καλύπτοντας περίπου 4,2 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Τι γίνεται, όμως, με τους πιο αδύναμους και τους ανέργους;
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο iefimerida ότι την επόμενη εβδομάδα θα σχηματοποιηθεί «πακέτο» στήριξης για ανέργους και μακροχρόνια ανέργους, καθώς πέρα από την παράταση κατά δύο μήνες της επιδότησης- για όσους έληγε το Μάρτιο- κι από την «κάλυψη» με τα 800 ευρώ όσων έχασαν ξαφνικά τη δουλειά τους μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου, θα πρέπει να δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας για την «επόμενη ημέρα», όταν δηλαδή θα κλείσει ο πρώτος κύκλος των μέτρων στήριξης και οι επιχειρήσεις θα βγουν από την καραντίνα.
Ο βαθμός δυσκολίας της εξίσωσης ανεβαίνει, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι χιλιάδες εργαζόμενοι, που απασχολούνται σε ξενοδοχεία- εστίαση από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο, θα μείνουν χωρίς δουλειά. Υπενθυμίζεται ότι το απαγορευτικό στις απολύσεις- ως όρος για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων- εκπνέει με τη συμπλήρωση 45 ημερών από την άρση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
Στο «πακέτο» οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που θα μπουν στο άρθρο 9
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ίδιο «πακέτο» στήριξης θα υπαχθούν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, οι οποίες θα κάνουν χρήση του περιβόητου άρθρου 9, δηλαδή της εκ περιτροπής εργασίας για τουλάχιστον του 50% του προσωπικού τους, για χρονικό διάστημα ως 6 μήνες, δηλαδή περίπου ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Προϋπόθεση για τη χρήση αυτού του μέτρου από τις επιχειρήσεις είναι να διατηρήσουν τις ίδιες θέσεις εργασίας, ωστόσο οι εν λόγω εργαζόμενοι θα λαμβάνουν ήμισυ των αποδοχών τους, χωρίς να προβλέπεται επί του παρόντος μέριμνα ούτε για αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, ούτε για έκπτωση ενοικίου, ούτε για κάποια έκτακτη ενίσχυση από τον Προϋπολογισμό. Αυτό το «κενό», όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα καλυφθεί την επόμενη εβδομάδα.
Τι ισχύει για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου
Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίστηκε, επίσης, το αν δικαιούνται ή όχι τα 800 ευρώ, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, των οποίων οι συμβάσεις λύθηκαν άρον- άρον. Έτσι, εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής ή που πλήττονται σημαντικά, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των οποίων η συμφωνημένη, βάσει της ατομικής σύμβασης εργασίας, ημερομηνία αυτοδίκαιης λήξης τοποθετείται σε χρόνο μεταγενέστερο της 20ης Μαρτίου 2020, οι οποίες ωστόσο λύθηκαν πρόωρα εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με οικειοθελή αποχώρηση εκ μέρους του εργαζόμενου είτε κατόπιν καταγγελίας από τον εργοδότη για σπουδαίο λόγο, είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ, ακόμα κι αν δικαιούνται επίδομα ανεργίας.
Σε κάθε περίπτωση, στο οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι η στήριξη της απασχόλησης έχει ως προϋπόθεση τη στήριξη των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, πόσο μάλλον όταν η συντριπτική πλειοψηφία των αυτών δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, λόγω των αυστηρών κριτηρίων που ισχύουν. Αυτό το «κενό» έρχονται να καλύψουν τα κρατικά δάνεια του 1 δις ευρώ, που θα «πέσουν» ως κεφάλαια κίνησης σε περίπου 400 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα στον Απρίλιο. Η διαδικασία των αιτήσεων ξεκινά σήμερα κι όπως προκύπτει από αρμόδιες πηγές, αυτό το «εργαλείο» μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί τους επόμενους μήνες, με νέα κεφάλαια, ανάλογα με την κατάσταση στην αγορά.