Θετικές εξελίξεις στα έσοδα του τουρισμού, αλλά και στην κίνηση, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δείχνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Η αποτίμηση θα γίνει στο τέλος της χρονιάς και υπάρχουν και παράμετροι που παίζουν κρίσιμο ρόλο όπως η πιθανή παράταση της τουριστικής σεζόν και μετά τον Σεπτέμβριο με ικανοποιητικά ποσοστά.
Τα βασικά σημεία που δείχνουν έναν θετικό ρυθμό είναι:
– Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 4.179,7 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2025 και 10.171,5 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2025.
– Oι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 15,0% τον Ιούλιο του 2025 και κατά 12,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2025.
– Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 6,4% τον Ιούλιο του 2025 και κατά 2,6% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2025.
Πιο αναλυτικά, άνοδο κατά 12,5% κατέγραψαν τα έσοδα από τον τουρισμό στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024 και διαμορφώθηκαν στα 12, 182 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία, αντανακλά την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2025, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 2,6% και διαμορφώθηκε σε 18.454,9 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 17.982,6 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
Η κίνηση
Η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων κατέγραψε άνοδο κατά 4,7%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών μειώθηκε κατά 2,8%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 10.648,7 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις λοιπές χώρες αυξήθηκε κατά 8,9% και διαμορφώθηκε σε 7,806,εκατ. ταξιδιώτες.
Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 4,0%, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ μειώθηκε κατά 13,1%.
Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία εμφάνισε άνοδο κατά 8,0% και διαμορφώθηκε σε 2,812εκατ . ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία μειώθηκε κατά 8,6% και διαμορφώθηκε σε 972,5 χιλ. ταξιδιώτες.
Άνοδο κατά 3,1% σημείωσε η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία, η οποία διαμορφώθηκε σε 1.021 έκτα. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ 27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 1,5% και διαμορφώθηκε σε 2,299 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 14,6% σε 903,9 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε σε 15,9 χιλ. ταξιδιώτες.
Τα έσοδα
Στα έσοδα τώρα, η άνοδος οφείλεται στις εισπράξεις από κατοίκους των κρατών της ΕΕ-27, που αυξήθηκαν κατά 13,8%, και διαμορφώθηκαν στα 6,7 δισ. ευρώ, όσο και στην άνοδο των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών κατά 9,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ, διαμορφώθηκαν στα 5,2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 12,8%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 17,6% και διαμορφώθηκαν στα 1,45 δισ. ευρώ. ευρώ.
Επιμέρους, οι εισπράξεις από τη Γερμανία κατέγραψαν άνοδο κατά 16,6% και διαμορφώθηκαν στα 2.030,7 εκατ. ευρώ, όπως και οι εισπράξεις από τη Γαλλία κατά 15,6% στα 769,0 εκατ. ευρώ. Ενισχυμένες κατά 4,9% ήταν και οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 632,8 εκατ. ευρώ. Από τις λοιπές χώρες, πτώση κατά 2,9% σημείωσαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.631,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 25,3% και διαμορφώθηκαν στα 954,0 εκατ. ευρώ.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ