Σενάριο «μονιμοποίησης» του μηχανισμού υπολογισμού της προκαταβολής φόρου που νομοθετήθηκε εκτάκτως φέτος εν μέσω πανδημίας, μελετούν στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει και της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
Κάτι τέτοιο θα έδινε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αποφύγουν τον… άτοκο δανεισμό του Δημοσίου με φόρους που ενδεχομένως δεν θα τους αναλογούν και κατά την επόμενη χρονιά.
Ούτως ή άλλως, η πρόβλεψη για τη φορολογική απόδοση από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων το 2021 θα είναι πολύ μειωμένη, καθώς αναμένεται κατάρρευση της φορολογητέας ύλης, δηλαδή των κερδών που θα παραχθούν μέσα στο 2020 και θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2021.
Μηχανισμός
H «μονιμοποίηση» του μηχανισμού βάσει του οποίου υπολογίζεται ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες δεν θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος ενώ, αντίθετα, μπορεί να βοηθήσει δημοσιονομικά τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, χρονιά κατά την οποία το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα παίζει πολύ σπουδαιότερο ρόλο συγκριτικά με το 2021 (δεδομένου ότι για την επόμενη χρονιά αναμένεται να συνεχιστεί η δημοσιονομική χαλάρωση με την έγκριση της Ε.Ε., κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί και το 2022).
Με την απόφαση να ισχύσει φέτος η μείωση της προκαταβολής, όλο το δημοσιονομικό κόστος «φορτώνεται» στον προϋπολογισμό του 2020. Και είναι πολύ μεγάλο το δημοσιονομικό κόστος όπως προκύπτει και από τα απογραφικά στοιχεία που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Με την ολοκλήρωση της φετινής εκκαθάρισης για τα 275.503 νομικά πρόσωπα, προέκυψε υποχρέωση καταβολής φόρου 1,553 δισ. ευρώ έναντι 3,525 δισ. ευρώ το 2018.
Η πολύ μεγάλη μείωση των περίπου 2 δισ. ευρώ, οφείλεται εν μέρει στη μείωση του φορολογικού συντελεστή (24% αντί για 29% που εφαρμόστηκε για τα κέρδη του 2018) και κυρίως στη μείωση της προκαταβολής φόρου από τα 3,349 δισ. ευρώ το 2019, στο 1,826 δισ. ευρώ φέτος.
Υπολογισμός
Το 2021, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα υπολογιστεί επί σαφώς χαμηλότερης βάσης, καθώς αναμένεται καθίζηση των δηλωθέντων κερδών λόγω της πανδημίας. Με τη μείωση του τζίρου να εκτιμάται ότι θα φτάσει ακόμη και στα 35 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, τα δηλωθέντα κέρδη αναμένεται να υποχωρήσουν πάνω από 50%, δηλαδή πάνω από 7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 14 δισ. ευρώ που δηλώνουν υπό φυσιολογικές συνθήκες τα νομικά πρόσωπα.
Αρα, ο όποιος συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου την επόμενη χρονιά θα γινόταν επί πολύ πιο χαμηλής βάσης και θα απέφερε πολύ λιγότερα έσοδα. Επίσης, για το 2021, πέραν της μείωσης των δηλωθέντων κερδών, υπάρχει και το γεγονός της εξαιρετικά μειωμένης προκαταβολής που έχει καταβληθεί από φέτος (και η οποία θα αφαιρείται από το εκκαθαριστικό της επόμενης χρονιάς).
Μετάθεση
Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών προκαταβολής και για το 2021 –τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις που θα εξακολουθήσουν να υφίστανται μειωμένα έσοδα και μέσα στο 2021– θα δώσει χρόνο στις επιχειρήσεις να μεταθέσουν τις «βαριές» φορολογικές υποχρεώσεις για το 2022 και ουσιαστικά να ενισχύσουν έτσι τη ρευστότητά τους και μέσα στο 2021. Το να υπάρχει ρευστότητα το επόμενο έτος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κάθε τρόπο η ανάκαμψη.