«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πράσινη ενέργεια στη νότια Γερμανία που μπορεί να παράσχει η Ελλάδα», σημείωσε ο Κ. Σκρέκας
Πρόταση προς την Αυστρία και τη Γερμανία για την κατασκευή απευθείας ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη χώρα μας, αρχικής δυναμικότητας 3 γιγαβάτ, έχει καταθέσει η κυβέρνηση, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Renewable & Storage Forum.
«Δεν είναι εύκολο έργο, αλλά υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πράσινη ενέργεια στη νότια Γερμανία που μπορεί να παράσχει η Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Σκρέκας, προσθέτοντας ότι η ισχύς της διασύνδεσης μπορεί να φτάσει σε δεύτερο στάδιο στα 9 γιγαβάτ.
Υπενθύμισε ακόμη ότι με τον υφιστάμενο σχεδιασμό διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται η μεταφορική ικανότητα των διασυνδέσεων με Βουλγαρία (θα λειτουργήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2023), Β. Μακεδονία, Αλβανία και Ιταλία.
Αναφερόμενος στα θέματα της αγοράς ο υπουργός τόνισε: «Όπου παράγονται υπερέσοδα εμείς θα τα ανακτούμε και θα τα επιστρέφουμε στους καταναλωτές και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους όσοι θέλουν να βγάλουν υπερκέρδη που δεν δικαιούνται».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την αρχή του χρόνου έχουν δοθεί ενισχύσεις ύψους 7 δισεκ. ευρώ στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας από τα οποία τα 2,3 δισ, είναι από τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από την ανάκτηση υπερεσόδων και τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων. «Διασφαλίζουμε, σημείωσε, διαφανείς και προβλέψιμες τιμές».
Αναφερόμενος στα θέματα των ΑΠΕ επεσήμανε ότι την τελευταία τριετία εγκαταστάθηκαν 3800 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών, ενώ μόνο το το 2022 θα εγκατασταθούν συνολικά 1700-2000 μεγαβάτ μέγεθος που είναι διπλάσιο σε σχέση με την περίοδο 2015-2019 οπότε αυξήθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή πάνω από 3 φορές και μειώθηκε αντίστοιχα η συμμετοχή του λιγνίτη.
Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την πρόοδο στις ΑΠΕ απέδωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού συνδέσμου αιολικών (Wind Europe), Ζιλ Ντίξον, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέτει το παράδειγμα για πολλές χώρες της Ευρώπης.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί προϋποθέτει μαζικές επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής και δίκτυα, απλούστευση της αδειοδότησης και νέο πλαίσιο που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη υβριδικών μονάδων (αιολικα, φωτοβολταϊκά και αποθήκευση).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ