Σάββατο 18.01.2025
More

    Σε εφαρμογή το νέο καθεστώς αποδείξεων

    Έκπτωση έως 5.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα

    «Πρεμιέρα» κάνει από τις αρχές του μήνα το νέο καθεστώς συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων, που θα ισχύει έως το 2025, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος και ταυτόχρονα την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού.

    Για το συγκεκριμένο μάλιστα χρονικό διάστημα οι ιατρικές δαπάνες που εξοφλούνται ηλεκτρονικά θα μετρούν διπλά για την κάλυψη του εισοδήματος των φορολογουμένων, ενώ δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτουν κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων.

    Το «πράσινο φως» για να τεθεί σε εφαρμογή το νέο καθεστώς δόθηκε χθες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με εγκύκλιο της οποίας (υπ’ αριθμ. Ο.ΔΕΑΦ/1000076ΕΞ/4.1.2022) κοινοποιήθηκαν όλες οι σχετικές διατάξεις και στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, θα αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το τριάντα τοις εκατό (30%) των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες όπως: στέγαση, παροχή υπηρεσιών, μεταφορές, αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες, εκπαίδευση κ.ά

    Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.

    Έτσι, για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος συγκεντρώσει ηλεκτρονικές αποδείξεις ύψους 4.000 ευρώ θα τύχει έκπτωσης από το φορολογητέο του εισόδημα ποσό ύψους 1.200 ευρώ.

    Οι ομάδες που αφορά

    Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών για τις οποίες ισχύει το εν λόγω bonus, εφόσον πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν:

    * Ομάδα 1 (Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά).

    * Ομάδα 2 (Αλκοολούχα ποτά και καπνός).

    * Ομάδα 3 (Ένδυση και υπόδηση).

    * Ομάδα 4 (Στέγαση), εξαιρουμένων των ενοικίων.

    * Ομάδα 5 (Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες).

    * Ομάδα 6 (Υγεία).

    * Ομάδα 7 (Μεταφορές), εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.

    * Ομάδα 8 (Επικοινωνίες).

    * Ομάδα 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.

    * Ομάδα 10 (Εκπαίδευση).

    * Ομάδα 11 (Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια).

    * Ομάδα 12 (Άλλα αγαθά και υπηρεσίες).

    Αυτονόητο λοιπόν είναι ότι στο εξής για να μπορέσει ένας φορολογούμενος να εξασφαλίσει την εν λόγω έκπτωση, για προϊόντα ή υπηρεσίες που λαμβάνει, θα πρέπει υποχρεωτικά σε κάθε περίπτωση να πληρώνει με κάρτα ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

    Ελκυστική φορολοταρία

    Επισημαίνεται ότι στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην τελική ευθεία για ριζικό «λίφτινγκ» και στο θεσμικό πλαίσιο για το πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων (φορολοταρία), προκειμένου να καταστεί πιο ελκυστική ενισχύοντας περαιτέρω και τη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος.

    Επισημαίνεται ότι με το ισχύον καθεστώς σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι αλλαγές ωστόσο που επεξεργάζονται τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για να γίνει περισσότερο «δελεαστικό» το «παιχνίδι» συλλογής αποδείξεων και θα τεθούν σύντομα σε ισχύ είναι:

    * να δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.

    * πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα να έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.

    * τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα να κλιμακώνονται και να φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ.

    Το σχέδιο συγκεκριμένα προβλέπει 500 τυχεροί να κερδίζουν 1.000 ευρώ ο καθένας, 70 φορολογούμενοι να κερδίζουν 5.000 ευρώ ο καθένας, 5 τυχεροί να κερδίζουν 20.000 ευρώ ο καθένας και τα Χριστούγεννα να υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

    Επίσης εξετάζεται να γίνονται πιο συχνές κληρώσεις, αλλά και τρόποι για την καλύτερη προβολή προς το κοινό.

    Η ΑΑΔΕ έχει ως στόχο να σφίξει τον κλοιό σε όσους ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή μέσω της ηλεκτρονικής οδού και της αύξησης των συναλλαγών με κάρτες. Στο πλαίσιο δε αυτό σχεδιάζεται ακόμη να αξιοποιηθεί και μια νέα ειδική εφαρμογή για «smart» κινητά τηλέφωνα, που θα ελέγχει την εγκυρότητα κάθε χάρτινης απόδειξης που εκδίδεται με κωδικό QR, προκειμένου στην καφετέρια, στο μπαρ ή σε όποια άλλη εμπορική συναλλαγή, κάθε φορολογούμενος να μπορεί να σκανάρει τη χάρτινη απόδειξη που εκδόθηκε.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ