Παρασκευή 22.11.2024
More

    Σταϊκούρας: Θα μιλήσουν πρώτα οι ειδικοί για το άνοιγμα της αγοράς

    “Η κυβέρνηση σαφώς και θέλει να λειτουργεί το εμπόριο εύρυθμα και με τη μεγαλύτερη δυνατή υγειονομική ασφάλεια”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Από το β’ τρίμηνο εφέτος αναμένεται να «μπει σε ράγες» η οικονομία σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΑ.

    Όπως τόνισε «φως στην άκρη του τούνελ» θα φανεί στο τέλος της άνοιξης όσο σταδιακά θα αποκαθίσταται σταδιακά η καθημερινότητα. Ωστόσο, είπε, ότι το τρέχον έτος δεν πρόκειται να καλυφθούν οι απώλειες της πανδημίας και αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και στη βάση των σημερινών δεδομένων, θα καταστεί εφικτό το 2022.

    Σε σχέση, δε, με το πότε θα ανοίξει η αγορά, παρέπεμψε στους ειδικούς. «Η κυβέρνηση σαφώς και θέλει να λειτουργεί το εμπόριο εύρυθμα και με τη μεγαλύτερη δυνατή υγειονομική ασφάλεια» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ για τον άλλο κομβικό κλάδο της χώρας τον τουρισμό σημείωσε ότι στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο η πορεία του θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Προσδοκούμε», είπε «ότι το 2021 ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από το 2020, ωστόσο δεν θα φθάσει στα επίπεδα του 2019» ανέφερε.

    Υπενθύμισε, δε, ότι το μηνιαίο κόστος του lockdown σε εθνικό επίπεδο είναι περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί αυτή την περίοδο στις «κόκκινες» περιοχές (μεταξύ των οποίων είναι και η Αττική) στοιχίζουν περίπου 2,7 δισ. ευρώ, καθώς το 67% του τζίρου της οικονομίας παράγεται εκεί. Είπε, παράλληλα, ότι για κάθε μήνα που συνεχίζονται τα μέτρα, ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί κατά 0,8% και το πρωτογενές αποτέλεσμα επιβαρύνεται κατά 0,7%.

    Για να στηριχθεί η οικονομία, όπως είπε θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022 και η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, να αντιμετωπισθεί όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ, για την «επόμενη ημέρα» δήλωσε ότι στόχος είναι να συνεχιστεί η οικονομική πολιτική που διακόπηκε από την πανδημία και η ανάπτυξη θα καταστεί βιώσιμη εάν η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών είναι μεγαλύτερη από αυτή της κατανάλωσης.

    Για άλλη μια φορά σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στην κοινωνία για όσο χρειαστεί, αλλά πάντα εντός των απαραίτητων δημοσιονομικών περιορισμών που υπαγορεύει η δημοσιονομική σταθερότητα.

    Παρέθεσε, δε, τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί. Πιο συγκεκριμένα στάθηκε στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» και τις αναστολές όπου έχουν διατεθεί 7 δισ. ευρώ σε 545.000 επιχειρήσεις και 3 δισ. ευρώ αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους.

    «Το α’ τρίμηνο του έτους τα μέτρα στήριξης θα φθάσουν στα 5,9 δισ. ευρώ, και σε κάθε περίπτωση θα ξεπεραστεί το όριο των 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπει ο εφετινός προϋπολογισμός» ανέφερε.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ