Σάββατο 18.01.2025
More

    Το πετρέλαιο οδεύει προς την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων δύο μηνών

    Το πετρέλαιο οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τις αρχές Οκτωβρίου του 2024, λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

    Το πετρέλαιο Brent διαπραγματευόταν πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 5% καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, ενώ το αργό πετρέλαιο (West Texas Intermediate) ήταν κοντά στα 70 δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο πόλεμος έχει ενταθεί ραγδαία μετά από μήνες αιματηρής φθοράς, με τη Ρωσία να εκτοξεύει βαλλιστικό πύραυλο μετά την εκτεταμένη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς που παρείχε η Δύση στις ουκρανικές δυνάμεις.

    Από τα μέσα Οκτωβρίου το πετρέλαιο κινείται μεταξύ εβδομαδιαίων κερδών και απωλειών. Και αυτό από τη μεριά λόγω της αύξησης της ισοτιμίας του δολαρίου και της αύξησης της προσφοράς (σ.σ. πετρελαίου) από την άλλη. Το Κρεμλίνο ανανέωσε επίσης το πυρηνικό του δόγμα αυτή την εβδομάδα, αν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες για μια πυρηνική κλιμάκωση.

    «Υπάρχει ένα στοιχείο αβεβαιότητας ως προς το πόσο μακριά θα μπορούσε να φτάσει το κάθε μέρος στις επιθέσεις του, το οποίο εισάγει κάποια ανησυχία στην αγορά πετρελαίου», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη. Η όξυνση της σύγκρουσης έχει προσθέσει ένα ασφάλιστρο κινδύνου ύψους 3 έως 4 δολαρίων το βαρέλι, πρόσθεσε.

    Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, επέβαλαν κυρώσεις στη ρωσική Gazprombank, κλείνοντας ένα «παραθυράκι» που η Ουάσιγκτον είχε ανοιχτό κατά τη διάρκεια του πολέμου, επειδή ο δανειστής έχει σημαντικό ρόλο για τις αγορές ενέργειας. Οι κυρώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο διακοπής ορισμένων από τις εναπομείνασες ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς ένα μικρό πλήθος κεντροευρωπαϊκών κρατών.

    Παρόλα αυτά, η αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πλεόνασμα προσφοράς το 2025, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ σχετικά με τα σχέδια για την αναζωογόνηση της αδρανοποιημένης παραγωγής. Αυτό πιθανότατα θα συμπέσει με τη συνεχιζόμενη αδύναμη ζήτηση από την Κίνα, καθώς το ασιατικό έθνος αγωνίζεται να βγάλει την οικονομία του από μια διαρκή ύφεση.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ