Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι στο παζλ των ψηφιακών εργαλείων, που στόχο έχουν να περιορίσουν στο ελάχιστο τη φοροδιαφυγή, μπήκε μετά το “πράσινο φως” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.
Ωστόσο, όπως ορίζει η σχετική απόφαση, το κατ’ εξαίρεση καθεστώς θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου ως το τέλος του 2027 και μόνο αν η ΑΑΔΕ προσκομίσει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, θα μπορέσει να ζητήσει την παράταση αυτού του ειδικού καθεστώτος.
Τα οφέλη για τον Προϋπολογισμό
Η αλήθεια είναι ότι χάρη στην ψηφιοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και την “έκρηξη” των ηλεκτρονικών πληρωμών, για πρώτη φορά η Ελλάδα κατάφερε να πείσει τους δικαιολογημένα δύσπιστους Ευρωπαίους, ότι όντως κάτι γίνεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.
Αυτά τα περίπου 2 δισ ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2024 άνοιξαν, άλλωστε, το δρόμο για μεγαλύτερες δαπάνες την περίοδο 2025- 2028 και δημιούργησαν δημοσιονομικό χώρο 1 δισ ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως, για μέτρα όπως αυτά που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, προς όφελος των ευάλωτων και της μεσαίας τάξης.
Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, πέρα από τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, που μπαίνουν υποχρεωτικά στη ζωή μας από το καλοκαίρι, η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών μπορούν να περιμένουν μετρήσιμα αποτελέσματα στη μάχη κατά τη φοροδιαφυγής από δύο ακόμα ψηφιακά “εργαλεία”: το Ψηφιακό Πελατολόγιο και τα ηλεκτρονικά Δελτία Αποστολής. Ανάλογα με τον χρόνο ενεργοποίησης τους, θα αρχίσουν να μετράνε τα “κέρδη” για τον Προϋπολογισμό. Οι ίδιες πηγές σπεύδουν, πάντως, να κατεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών, εκτιμώντας ότι τα επιπλέον έσοδα από αυτά τα νέα “εργαλεία” δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ ευρώ.
Τέλος στη… χαρτούρα- “Φρένο” στη φοροδιαφυγή
Τι επιχειρήματα χρησιμοποίησε η ΑΑΔΕ για να πείσει τους Ευρωπαίους;
- η εφαρμογή του ειδικού μέτρου θα καταστήσει δυνατή την απευθείας διαβίβαση των δεδομένων από τα ηλεκτρονικά τιμολόγια στην πλατφόρμα myDATA. Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες υψηλής ποιότητας θα φθάνουν στην πλατφόρμα myDATA σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας ευκολότερο και ταχύτερο για την ελληνική φορολογική διοίκηση τον εντοπισμό περιπτώσεων μη υποβολής δηλώσεων φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) ή υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για χαμηλότερα ποσά.
- θα βοηθήσει τη φορολογική διοίκηση στην καταπολέμηση της κυκλικής ή αλυσιδωτής απάτης, συντομεύοντας τον χρόνο που χρειάζεται για την ταυτοποίηση των εμπλεκόμενων μερών.
- η εφαρμογή του ειδικού μέτρου δεν θα είναι υπερβολικά επαχθής για τους υποκειμένους στον φόρο, καθώς η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ήδη συνηθισμένη σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
- η Ελλάδα πρόκειται επίσης να εφαρμόσει την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.
το ειδικό μέτρο θα διευκολύνει την έκδοση προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ και θα επιτρέψει στους υποκειμένους στον φόρο να συμμορφώνονται ταυτόχρονα με περισσότερες από μία υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων, γεγονός που θα περιορίσει τα σφάλματα και τις διοικητικές δαπάνες. - η αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις λόγω του ειδικού μέτρου αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη μείωση του κόστους που σχετίζεται με την έκδοση, την αποστολή και την τήρηση έντυπων τιμολογίων και από τα οφέλη για τους υποκειμένους στον φόρο τα οποία προκύπτουν από τη βελτίωση των διαδικασιών τους μέσω της ψηφιοποίησης.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, κάθε αίτηση για την παράταση του ειδικού καθεστώτος, θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2027 και θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει αξιολόγηση του κατά πόσον τα εθνικά μέτρα ήταν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ, καθώς και στην απλούστευση της είσπραξης του φόρου. Επιπλέον, η εν λόγω έκθεση θα πρέπει να αξιολογεί τον αντίκτυπο των εν λόγω μέτρων στους υποκειμένους στον φόρο και, ιδίως, το αν τα μέτρα αυτά αυξάνουν τον διοικητικό φόρτο και το κόστος για τα εν λόγω πρόσωπα.
Σημειωτέον, σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεσπίσει γενικό σύστημα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τότε το ειδικό καθεστώς για την Ελλάδα θα παύσει να ισχύει την ημέρα κατά την οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το εν λόγω γενικό σύστημα.