Τους κινδύνους για την προστασία του περιβάλλοντος μετά και τις αλλαγές που φέρνει το υπουργείο στο καθεστώς των Φορέων Διαχείρισης, αναδεικνύει η Μερόπη Τζούφη έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππα Φίλιο.
«Το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ναρκοθετεί την ουσιαστική προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Ηπείρου, στο όνομα του επιτελικού κράτους και των ιδιωτικών συμφερόντων», τονίζει σε δήλωσή της χαρακτηριστικά.
Η συνάντηση έγινε με αφορμή όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τα 36 Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης ανά τη χώρα, «διαλύοντας το υφιστάμενο εθνικό σύστημα διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών και αντικαθιστώντας το με ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο του οποίου θα ηγείται μάνατζερ»
Όπως ανέφερε ο Φίλιππας Φίλιος «ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας συγκροτήθηκε το 2003 με σκοπό τη διαφύλαξη του φυσικού οικοσυστήματος, την αποκατάσταση και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή NATURA που την περιβάλλει».
Επίσης, «ο Φορέας έχει προετοιμάσει επιστημονική τεκμηρίωση για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση του διαταραγμένου υδρολογικού ισοζυγίου της λίμνης, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη βιοποικιλότητα. Παράλληλα, σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερα περιβαλλοντικά προγράμματα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους μεγαλύτερου του 1 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την κατάρτιση των τεχνικών δελτίων του ΕΣΠΑ 2021-2027».
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Φορέα, «τυχόν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, θα προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εξέλιξη του εγχειρήματος, όπως και πιθανές ακυρώσεις δρομολογημένων μελετών και έργων».
Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε από την πλευρά της πως «ο Φορέας Διαχείρισης της Παμβώτιδας έχει σαφές στρατηγικό πλαίσιο για την προστασία και ανάδειξη της λίμνης. Έχει εξασφαλίσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη των απαιτούμενων δράσεων, αποδεικνύοντας πως η στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό και η γόνιμη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς παράγουν θετικά αποτελέσματα».
Όσον αφορά το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, η βουλευτής ανέφερε πως «καταπατά το περιβαλλοντικό κεκτημένο, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εθνική και ευρωπαϊκή πρακτική και νομοθεσία, αγνοεί τις τρέχουσες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικής κρίσης, επιτρέπει πλήθος ασύμβατων χρήσεων που δε σέβονται το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα».
Σημείωσε επίσης ότι η επιλογή της ΝΔ να καταργήσει το Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας, αλλά και συνολικά όλους τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, αποκλείει τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, έπειτα από 20 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας και προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Αποτελεί ένα νομοσχέδιο οπισθοχώρησης που ανοίγει το δρόμο των εκπτώσεων στην περιβαλλοντική νομοθεσία, προς όφελος της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικών συμφερόντων. Γι’ αυτό οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να αποτρέψουμε τη ψήφισή του».
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY