Παρασκευή 22.11.2024
More

    Από ερημοποίηση κινδυνεύει το 30% της Ελλάδας, σύμφωνα με το National Geographic

    «Η Ελλάδα πρέπει να δράσει τώρα για να εξασφαλίσει το υδάτινο μέλλον της» αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμα το National Geographic.   

    Συγκεκριμένα το National Geographic υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση της λίστας με τις υδατικά δοκιμαζόμενες χώρες γεγονός που, συνδυαστικά με την κλιματική αλλαγή, φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ερημοποίησης για το 30% της χώρας «μέσα στις επόμενες δεκαετίες».

    Όλο πιο ζεστό και ξηρό το κλίμα της Μεσογείου

    «Η Μεσόγειος φημίζεται για το ζεστό της κλίμα, αλλά αυτό γίνεται όλο και πιο ζεστό και ξηρό» αναφέρει το National Geographic, προσθέτοντας ότι από την Ελλάδα στην Πορτογαλία και από την Ιταλία στην Ισπανία περίπου 180 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τη λειψυδρία.

    H Μεσόγειος είναι μία από τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την ανθρώπινη κατανάλωση νερού.

    «Μέχρι το τέλος του αιώνα η Λισαβόνα μπορεί να έχει 35 λιγότερες ημέρες βροχής», αναφέρει το National Geographic, ενώ υποστηρίζει ότι η Ιταλία αντλεί κατά 40% περισσότερο από τα αποθέματα νερού, από ότι θεωρείται ασφαλές.

    Ανισορροπία βροχοπτώσεων και κλιματική αλλαγή απειλούν την Ελλάδα

    Συνολικά η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα ποσοστά κατά κεφαλήν προμηθειών νερού ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, αλλά οι βροχοπτώσεις διαφέρουν σημαντικά σε όλη την επικράτεια, επισημαίνει το περιοδικό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ οι δυτικές περιοχές είναι σχετικά υγρές και στα βουνά τους καταγράφονται 215,9 εκατοστά βροχής το χρόνο, ενώ άλλες περιοχές μετά βίας φτάνουν τα 38,1 εκατοστά.

    «Η ανισορροπία αυτή φέρνει περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο ελλείψεων. Και η κλιματική αλλαγή θα κάνει τα πράγματα χειρότερα» αναφέρει ο Jon Heggie που υπογράφει το άρθρο.

    O συντάκτης σημειώνει ότι μέχρι το 2050 η θερμοκρασία στην Ελλάδα θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου με 18% λιγότερες βροχοπτώσεις. «Οι περίοδοι ξηρασίας μπορεί να γίνουν πιο συχνές και πιο έντονες ενώ η “επαναφόρτιση” του υδροφόρου ορίζοντα, στον οποίο βασίζεται η Ελλάδα, θα συνεχίζει να μειώνεται» αναφέρεται χαρακτηριστικά και επισημαίνεται ότι στην χώρα μας περισσότερο από το 40% του πόσιμου νερού προέρχεται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

    «Σε περιοχές, όμως, όπως η Κρήτη και η Κόρινθος το υπόγειο νερό αντλείται πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να αποκατασταθεί με φυσικό τρόπο. Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο μειώνονται τα αποθέματα αλλά την ίδια ώρα το θαλασσινό νερό “νοθεύει” το απόθεμα» προστίθεται στο άρθρο.

    Τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα

    «Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην 26η θέση ανάμεσα στις πιο υδατικά δοκιμαζόμενες χώρες και μέχρι το 2050 το κλίμα μας μπορεί να είναι αισθητά θερμότερο», αναφέρεται σε βίντεο του National Geographic που συνοδεύει το άρθρο.

    «Στην ηπειρωτική χώρα θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε νερό μέσω αγωγών και καναλιών από τις βροχερές ορεινές περιοχές σε υψηλότερες περιοχές συμπεριλαμβανομένης της Αττικής» προτείνει, συμπληρώνοντας ότι η αντιμετώπιση της έλλειψης νερού στα νησιά είναι πιο περίπλοκη.

    «Στην Ελλάδα είμαστε σε θέση να παράγουμε 200.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως» υποστηρίζει προτείνοντας για τα νησιά μικρής κλίμακας μονάδες αφαλάτωσης που θα μετατρέπουν το θαλασσινό νερό σε γλυκό νερό χρησιμοποιώντας ιδανικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    «Παράλληλα με τα μεγάλα έργα υποδομής πρέπει όλοι να μάθουμε να εξοικονομούμε νερό» προτρέπει το National Geographic απαριθμώντας μία σειρά από τρόπους με τους οποίους μειώνεται η οικιακή κατανάλωση.

    «Όσο περισσότερο εκτιμάμε το νερό, τόσο λιγότερο το ξοδεύουμε και είναι πιθανότερο να εξασφαλίσουμε το υδάτινό μας μέλλον», καταλήγει.

     

     

     

     

     

    Πηγή: National Geografic

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ