Κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ξηρασίας, καθώς έχει καταγραφεί περίοδος 400 ετών χωρίς βροχή
Έκπληκτοι έμειναν τουρίστες και ντόπιοι από το φαινόμενο που αντίκρισαν πρόσφατα στην απέραντη έρημο Ατακάμα, στη βόρεια Χιλή, καθώς η πιο ξερή έρημος στον πλανήτη γέμισε μωβ και λευκά λουλούδια.
Όπως εξήγησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ο Σεζάρ Πιζάρο, υπεύθυνος για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον Εθνικό Οργανισμό Δασών της Χιλής (CONAF), η έρημος Ατακάμα γέμισε μωβ και λευκά λουλούδια, ένα φαινόμενο που είχε συμβεί ξανά το 2015. Οφείλεται στις ασυνήθιστες βροχοπτώσεις που έπεσαν τον Απρίλιο σε αυτή τη βόρεια περιοχή της χώρας. «Τα 11-12 χιλιοστά βροχής (που έπεφταν τον Απρίλιο) καθώς και τα χαμηλά σύννεφα που ήταν πολύ έντονα στην περιοχή και που βρέχανε αυτές τις επιφάνειες κάθε βράδυ, συνέβαλαν στην εμφάνιση αυτών των φυτών», δήλωσε ο Πιζάρο.
The Atacama Desert is so dry that NASA scientists are using it to simulate off-Earth conditions. It's mid-winter in the southern hemisphere, and the blooming of native plant species such as the nolan bellflower started much earlier this year because of #climatechange#ElNiño pic.twitter.com/nRuZZQovQY
— Irene (@irene_makarenko) July 13, 2024
Ο ίδιος, διευκρίνισε πως το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με την λεγόμενη «έρημο των λουλουδιών», που εμφανίζεται την άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο, επειδή το φαινόμενο παρουσιάζεται συνήθως σε μια περιοχή έκτασης 15.000 χλμ. ενώ τώρα τα άνθη εμφανίζονται σε πολύ μικρότερη έκταση της τάξης των 300 έως 400 χλμ. Σύμφωνα με τον Πιζάρο, η άνθιση που επικρατεί τώρα ήρθε ασυνήθιστα νωρίς – στη μέση του χειμώνα του Νοτίου Ημισφαιρίου – χάρη στις βροχοπτώσεις που τροφοδοτούνται από το Ελ Νίνιο, ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που επηρεάζει τον παγκόσμιο καιρό. Η άνθιση συμπίπτει συνήθως με το Ελ Νίνιο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες στην περιοχή, οδηγώντας σε περισσότερη εξάτμιση και στη συνέχεια σε περισσότερες βροχοπτώσεις.
Επίσης, όταν η «έρημος των λουλουδιών» βρίσκεται στο αποκορύφωμά της στην Ατακάμα ανθίζουν περισσότερα από 200 είδη φυτών. Αυτή την περίοδο το μόνο φυτό που έχει κάνει την εμφάνισή του στην έρημο είναι το «patte de guanaco» (το πόδι του λάμα) ένα εμβληματικό λουλούδι της βόρειας Χιλής, συνήθως σε μωβ χρώμα, που δεν χρειάζεται νερό και προτιμά τα αμμώδη εδάφη.
Πάντως, ο Πιζάρο διευκρίνισε πως αυτή η «ανωμαλία» της πρώιμης ανθοφορίας στην έρημο διερευνάται ακόμα από τους επιστήμονες καθώς δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν «αυτό που συνέβη τους χειμώνες του 2015 και του 2024 σχετίζεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή ή όχι, ή με τα φαινόμενα Ελ Νίνιο ή Λα Νίνια».
Το 2022 η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου εθνικού πάρκου στην έρημο Ατακάμα, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει αυτές τις σπάνιες ανθοφορίες μαζί με την άγρια ζωή – συμπεριλαμβανομένων των εντόμων, των ερπετών και των πτηνών.
Η έρημος Ατακάμα έχει ηλικία 15 εκατομμυρίων ετών και είναι 100 φορές πιο ξηρή από την δεύτερη ξηρότερη περιοχή της Γης, την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Μάλιστα, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της πλέον μακροχρόνιας ξηρασίας, καθώς έχει καταγραφεί περίοδος 400 ετών χωρίς βροχή μέχρι το 1971. Η συνολική της επιφάνεια είναι 181.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα (μεγαλύτερη της Ελλάδας). Το ύψος της βροχής ανέρχεται μόλις στο 1 mm ετησίως, κατά μέσο όρο.