Η Κύπρος και η Ισπανία ήταν οι χειρότερα πληγείσες χώρες της ΕΕ
Τον φετινό Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε 16% περισσότερους θανάτους, μια δραματική αύξηση που αποδίδεται λιγότερο στην πανδημία και περισσότερο στους ισχυρούς καύσωνες που έπληξαν χώρες όπως η Ισπανία και η Κύπρος.
Το καλοκαιρινό κύμα ζέστης στη Νότια Ευρώπη έφερε πυρκαγιές σε Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία και προκάλεσε χιλιάδες θανάτους από θερμοπληξία, ενισχύοντας την ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η πλεονάζουσα θνησιμότητα του Ιουλίου εκτιμάται σε 53.000 περισσότερους θανάτους συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2016-2019, υπολογίζει η Eurostat σύμφωνα με το Reuters.
H πλεονάζουσα θνησιμότητα ορίζονται ως ο αριθμός των θανάτων από οποιοδήποτε αίτιο στη διάρκεια κρίσεων συγκριτικά με τον αναμενόμενο αριθμό κάτω από «κανονικές» συνθήκες.
«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, ένα μέρος της αύξησης της θνησιμότητας τον Ιούλιο του 2020 συγκριτικά με τον ίδιο μήνα τα προηγούμενα δύο χρόνια μπορεί να οφείλονται στα κύματα καύσωνα» ανέφερε η ευρωπαίκή στατιστική υπηρεσία.
Η άνοδος κατά 1^% ήταν «ασυνήθιστα υψηλή τιμή» για Ιούλιο μήνα, επισήμανε. Την αντίστοιχη περίοδο του 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας Covid-19, ήταν μόνο 3%, ενώ τον Ιούλιο του 2021 η θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 6%.
Τον φετινό Ιούλιο, η Ισπανία και η Κύπρος ήταν αναλογικά οι χώρες με τους περισσότερους πλεονάζοντες θανάτους. Η αύξηση της θνησιμότητας υπολογίζεται στο 37% και το 33% ταυτόχρονα, αριθμοί υπερδιπλάσιοι σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ.
Η Ισπανία έζησε τον Ιούλιο τον χειρότερο καύσωνα εδώ και 40 χρόνια, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες κεντρικές και νότιες περιοχές.