Σάββατο 18.01.2025
More

    Έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί για καταστροφική άνοδο της θερμοκρασίας

    Ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3,1 βαθμούς Κελσίου, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι διπλάσια από το αναμενόμενο, προειδοποιεί νέα έκθεση που δημοσίευσε χθες (24/10) το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP).

    Η ετήσια έκθεση «Emissions Gap» του UNEP σχετικά με τις περικοπές των εκπομπών που απαιτούνται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, διαπιστώνει ότι ο στόχος δεν θα επιτευχθεί ποτέ εάν οι κυβερνήσεις δεν αναλάβουν μεγαλύτερη δράση για τη μείωση των εκπομπών. Όπως αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν κατά 1,3% μεταξύ 2022 και 2023.

    «Ο πλανήτης ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ομιλία του την Πέμπτη. «Είτε οι ηγέτες θα γεφυρώσουν το χάσμα των εκπομπών, είτε θα βυθιστούμε στην κλιματική καταστροφή» προειδοποίησε.

    Αυτό θα ήταν «καταστροφικό» για τον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οδηγώντας σε δραματική αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των καυσώνων και των πλημμυρών. Επιπλέον, η εργασία σε εξωτερικούς χώρους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη.

    Σύμφωνα με τις τρέχουσες δεσμεύσεις για λήψη μελλοντικών μέτρων, οι θερμοκρασίες θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται κατά 2,6 έως 2,8 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, αναφέρει η έκθεση. Αυτό είναι σύμφωνο με τα ευρήματα των τριών τελευταίων ετών. Ωστόσο, εάν όλες οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να περιοριστεί στον 1,9 βαθμό Κελσίου.

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, ακόμη και μια άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1,9 βαθμό Κελσίου θα ήταν καταστροφική. Ο πλανήτη μας έχει υπερθερμανθεί κατά 1,1 βαθμό Κελσίου και αισθανόμαστε ήδη τις επιπτώσεις αυτής της αύξησης της θερμοκρασίας.

    Υποσχέσεις και απογοήτευση

    Στις συνομιλίες του Παρισιού για το κλίμα το 2015, οι χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, οι στόχοι της συμφωνίας αυτής κινδυνεύουν να μην επιτευχθούν.

    Ωστόσο, υπάρχουν και νέοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των εκπομπών, όπως για παράδειγμα η σημαντική αύξηση του αριθμού πτήσεων το 2023, καθώς τα ταξίδια επέστρεψαν σχεδόν στα προ πανδημίας επίπεδα.

    Οι εκπομπές ρύπων από τις οδικές μεταφορές επίσης αυξήθηκαν, αλλά υπήρχαν και άλλοι βασικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής, που αυξάνει τις θερμοκρασίες αναγκάζοντας τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν περισσότερο τα κλιματιστικά τους.

    Ένας άλλος παράγοντας σύμφωνα με την έκθεση είναι ο αυξανόμενος αριθμός ηλεκτρικών οχημάτων που κυκλοφορούν, καθώς και αντλιών θερμότητας, καθώς επίσης αυξάνουν τη ζήτηση για ενέργεια, η οποία συχνά καλύπτεται από πηγές ορυκτών καυσίμων.

     

    ΠΗΓΗ: BBC, Reuters

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ