Αυτό σημαίνει μια 15πλάσια αύξηση σε σχέση με τους αριθμούς που σημειώνονται σήμερα, σύμφωνα με έρευνα
Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα επηρεαστούν από τα ακραία θερμικά φαινόμενα, εάν αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία κατά μόλις 2 βαθμούς Κελσίου, λόγω κλιματικής κρίσης.
Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου στη σύνοδο κορυφής COP26, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτό σημαίνει μια 15πλάσια αύξηση σε σχέση με τους αριθμούς που σημειώνονται σήμερα.
Ο βασικός στόχος της COP26, που συνεχίζεται στη Γλασκώβη, είναι να διατηρήσει την πιθανότητα περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, αλλά οι ειδικοί επιμένουν ότι για να συμβεί αυτό χρειάζονται επιπλέον δραστικά μέτρα.
Εάν αποτύχουν οι προσπάθειες για τον τερματισμό της κλιματικής έκτακτης ανάγκης και οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 4 βαθμούς Κελσίου, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα υποφέρει από αυτό το ακραίο θερμικό στρες.
Η ζέστη είναι η πιο προφανής επίδραση στην παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη και η ακραία ζέστη στις πόλεις παγκοσμίως έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Το καλοκαίρι του 2020, περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού των ΗΠΑ υπέφερε από τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης, με συμπτώματα όπως ναυτία και κράμπες.
Τουλάχιστον 166.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω των καύσωνα σε όλο τον κόσμο τις δύο δεκαετίες έως το 2017, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επανειλημμένα προειδοποιηθεί από τους επίσημους συμβούλους της για το κλίμα λέγοντας, ότι η χώρα είναι «τραγικά απροετοίμαστη» για συνθήκες αυξημένης ζέστης, ιδιαίτερα σε ευάλωτες τοποθεσίες όπως νοσοκομεία και σχολεία.
Η ανάλυση του Met Office προέρχεται από έρευνα από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, έργο Helix, το οποίο χαρτογραφεί επίσης τους αυξανόμενους κινδύνους πυρκαγιών, ξηρασίας, πλημμυρών και επισιτιστικής ανασφάλειας. Ουσιαστικά ολόκληρος ο κατοικημένος κόσμος επηρεάζεται.
Ο Andy Wiltshire, από το Met Office, δήλωσε πως «Οποιαδήποτε από τις κλιματικές επιπτώσεις παρουσιάζει ένα τρομακτικό όραμα για το μέλλον. Αλλά, φυσικά, η σοβαρή κλιματική αλλαγή θα έχει πολλές επιπτώσεις και οι χάρτες μας δείχνουν ότι ορισμένες περιοχές θα επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες».
Τροπικές χώρες, όπως η Βραζιλία, η Αιθιοπία και η Ινδία, πλήττονται περισσότερο από το ακραίο θερμικό στρες, με ορισμένες περιοχές να ωθούνται προς το όριο της ανθρώπινης ικανότητας για επιβίωση.
Αλλά ο καθηγητής Albert Klein Tank, διευθυντής του Met Office Hadley Centre, σημείωσε πως «Αυτοί οι χάρτες αποκαλύπτουν περιοχές του κόσμου όπου προβλέπεται να συμβούν οι σοβαρότερες επιπτώσεις.
»Ωστόσο, όλες οι περιοχές του κόσμου – συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης – αναμένεται πως θα δέχονται συνεχείς επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή».
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για θανατηφόρα επίπεδα ζέστης και υγρασίας εδώ και μερικά χρόνια. Μια μελέτη του 2015 δείχνει ότι ο Περσικός Κόλπος στη Μέση Ανατολή, η καρδιά της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου, θα υποστεί καύσωνες πέρα από το όριο της ανθρώπινης επιβίωσης, εάν η κλιματική αλλαγή δεν ελεγχθεί.
Το πιο θανατηφόρο μέρος στον πλανήτη για ακραίους μελλοντικούς καύσωνες θα είναι η πεδιάδα της βόρειας Κίνας, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο και η πιο σημαντική περιοχή παραγωγής τροφίμων στο τεράστιο έθνος, σύμφωνα με έρευνα του 2018.
Με πληροφορίες του Guardian