Παρασκευή 22.11.2024
More

    Ένας νέος Ασπροπάρης εμφανίστηκε στα Μετέωρα

    Αισιόδοξη για τους απειλούμενους γύπες των Μετεώρων η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

    «Ένας νέος Ασπροπάρης γύπας εμφανίστηκε στα Μετέωρα έπειτα από πολλά χρόνια και έδωσε ελπίδες για το είδος που είναι υπό εξαφάνιση στη χώρα μας» ανακοίνωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

    Όπως σημειώνεται, κάποτε τα Μετέωρα αποτελούσαν προπύργιο του γύπα Ασπροπάρη στην Ελλάδα, με περισσότερα από 50 ζευγάρια να φωλιάζουν στους εμβληματικούς βράχους της περιοχής, ενώ το 1979 είχαν μετρηθεί στον παλιό σκουπιδότοπο της Καλαμπάκας 143 πουλιά.

    Φέτος, παρά τις εντατικές έρευνες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, είχε εντοπιστεί μόνο μία ενεργή επικράτεια. Σε αυτήν, παραμένει μόνο ένα αρσενικό πουλί που έρχεται στην περιοχή των Μετεώρων κάθε άνοιξη τουλάχιστον από το 2012, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά.

    «Αν και φέτος δυστυχώς ο διάσημος Ασπροπάρης με το παρατσούκλι «Στραβοουράς» δεν εμφανίστηκε στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού του, μια νέα άφιξη αναπτέρωσε το ηθικό της Ομάδας του Προγράμματος LIFE «Ζωή για τον Ασπροπάρη»: ένας νέος, νεαρής ηλικίας, Ασπροπάρης εμφανίστηκε στην περιοχή των Μετεώρων. Ο νεαρός γύπας εντοπίστηκε αρχικά από κτηνοτρόφους στην περιοχή της Βλαχάβας, μέλη του Δικτύου ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα που έχει δημιουργήσει η ορνιθολογική στην Καλαμπάκα και στα Τρίκαλα, οι οποίοι ενημέρωσαν αμέσως την Ομάδα Πεδίου της ορνιθολογικής».

    Διαπιστώθηκε ότι όντως πρόκειται για έναν νέο Ασπροπάρη, ένα πουλί ηλικίας 3ου έτους περίπου, που πιθανώς ψάχνει κάποια επικράτεια για να εγκατασταθεί και να αναπαραχθεί όταν ενηλικιωθεί. Μάλιστα, επισκέπτεται συχνά την ταΐστρα που λειτουργεί στην περιοχή ανελλιπώς από το 2013 και εφοδιάζεται σε τακτική βάση με ασφαλή τροφή για τον τοπικό πληθυσμό Ασπροπάρη.

    Φαίνεται λοιπόν ότι τα Μετέωρα, εξακολουθούν να προσελκύουν τους απειλούμενους με εξαφάνιση γύπες, την ώρα που ο Ασπροπάρης είναι είδος προς εξαφάνιση στην Ελλάδα. Η παρουσία νέων νεαρής ηλικίας είναι άκρως σημαντική για την επιβίωση και την ανάκαμψη του πληθυσμού των Ασπροπάρηδων στα Μετέωρα αλλά και στην Ελλάδα.

    «Η δημιουργία δικτύων ανθρώπων της υπαίθρου και φορέων ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα, η εφαρμογή πιλοτικών εναλλακτικών μεθόδων για την ελαχιστοποίηση της «σύγκρουσης» της κτηνοτροφίας με τα μεγάλα σαρκοφάγα, η απρόσκοπτη λειτουργία των Ομάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων με τη χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, η δημιουργία και λειτουργία ταϊστρών, η παρακολούθηση των φωλιών Ασπροπάρη, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων και η δημιουργία Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και εφαρμογή του στα σχολεία των περιοχών όπου απαντούν οι Ασπροπάρηδες είναι μερικές από τις κρίσιμης σημασίας δράσεις για την προστασία του πιο απειλούμενου γύπα της Ευρώπης» αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ