Πέμπτη 03.04.2025
More

    Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά «φωνή» καρχαρία

    Ερευνητές κατέγραψαν για πρώτη φορά την «φωνή» ενός καρχαρία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, διαπίστωσε ότι οι καρχαρίες rig – παράγουν ήχους που μοιάζουν με κλικ όταν τους ακουμπούν, σύμφωνα με τη μελέτη.

    «Οι καρχαρίες ίσως δεν είναι τόσο σιωπηλοί όσο νομίζαμε», δήλωσε στο ABC News η Carolin Nieder, θαλάσσια βιολόγος στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

    Η Nieder δήλωσε ότι οι ήχοι «ανακαλύφθηκαν τυχαία» καθώς διεξήγαγε μια άλλη μελέτη που ανέλυε τις ακουστικές ικανότητες των καρχαριών κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της προγράμματος στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία.

    «Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι οποιοσδήποτε από τους καρχαρίες που μελετούσα θα μπορούσε να παράγει κάποιου είδους ήχο. Είχα υποθέσει ότι οι καρχαρίες είναι σιωπηλά ψάρια», είπε.

    Η Nieder έπιασε επτά καρχαρίες στο λιμάνι Kaipara της Νέας Ζηλανδίας και απέκτησε άλλους τρεις από έναν τοπικό εμπορικό ψαρά. Ύστερα, τους έβαλε σε ένα θαλάσσιο εργαστήριο σε δεξαμενές κυκλικής ροής, αναφέρεται στη μελέτη.

    Αφού εγκλιματίστηκαν για τουλάχιστον μια εβδομάδα, οι καρχαρίες μεταφέρθηκαν από τη δεξαμενή κράτησής τους σε μια πειραματική δεξαμενή, όπου πραγματοποιήθηκε ο χειρισμός, ανέφερε η μελέτη.

    Κατά τη διάρκεια του χειρισμού, οι καρχαρίες «παρατηρήθηκαν κάποιες φορές να παράγουν ήχους κλικ κάτω από το νερό».

    Κατά μέσο όρο, οι καρχαρίες παρήγαγαν εννέα κλικ κάτω από το νερό κατά τη διάρκεια 20 δευτερολέπτων, με σημαντικά περισσότερα κλικ κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών 10 δευτερολέπτων, αναφέρει η μελέτη. Η διάρκεια του κάθε κλικ ήταν μόλις 48 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ανέφερε η μελέτη.

    Το 25% των κλικ έγιναν όταν οι καρχαρίες αντέδρασαν με «έντονη κάμψη του κεφαλιού και του σώματος από τη μια πλευρά στην άλλη», περίπου το 70% σημειώθηκε με «ήρεμη ταλάντευση» και το 5% των κλικ εμφανίστηκαν με «απουσία εμφανών κινήσεων του σώματος», ανέφερε η μελέτη.

    Ο αρχικός χειρισμός «πυροδοτεί μια αντίδραση άγχους έως τρόμου, με αποτέλεσμα αυξημένη δραστηριότητα κλικ» και καθώς οι καρχαρίες εξοικειώνονται περισσότερο με τον χειρισμό, «η απόκριση στην συμπεριφορά πιθανότατα μειώνεται, οδηγώντας σε λιγότερα κλικ με την πάροδο του χρόνου», αναφέρει η μελέτη.

    «Ο συγκεκριμένος καρχαρίας είναι μικρός. Είναι ευάλωτος στη θήρευση», δήλωσε η Nieder. «Αν ένας μικρός καρχαρίας σαν αυτόν δεχτεί επίθεση, ίσως αυτά τα κλικ αποπροσανατολίσουν το αρπακτικό για κλάσματα δευτερολέπτου ώστε να διαφύγει».

    Η Nieder δήλωσε στο ABC News ότι ο συγκεκριμένος καρχαρίας είναι σε θέση να παράγει αυτόν τον ήχο κλικ λόγω των επίπεδων δοντιών του, τα οποία διαφέρουν από τα δόντια που διαθέτουν άλλοι καρχαρίες.

    Ο Neil Hammerschlag, πρόεδρος της Atlantic Shark Expeditions, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, δήλωσε ότι «εδώ και καιρό σκέφτεται ότι πρέπει να έχουν κάποιον τρόπο να επικοινωνούν μέσω του ήχου».

    «Η ιδέα ότι ορισμένοι καρχαρίες παράγουν ήχους είναι συναρπαστική, διότι για μένα αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως μορφή επικοινωνίας. Αυτό ανοίγει έναν δρόμο για μελλοντική έρευνα», δήλωσε ο Hammerschlag στο ABC News.

    Η Nieder ελπίζει ότι αυτή η αρχική παρατήρηση θα εμπνεύσει άλλους να ασχοληθούν με την έρευνα γύρω από τους καρχαρίες και ότι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι «περίεργοι για τις τρέχουσες αντιλήψεις και θα συνεχίσουν να ακούνε άλλα ζώα και είδη που θεωρούνται σιωπηλά».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ