Νέα έρευνα έδειξε ότι η κλιματική κρίση έχει επιπτώσεις ακόμα και στις ώρες ύπνου.
Προβλέπει πως η αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε απώλειες 50 έως 58 ώρες ύπνου το χρόνο μέχρι το 2099.
Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να χάσουν 50 έως 58 ώρες ύπνου το χρόνο μέχρι το 2099 λόγω της κλιματικής κρίσης, όπως αποκάλυψε νέα μελέτη.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βραχιολάκια με εσωτερικούς μετρητές επιτάχυνσης για να μετρήσουν τη διάρκεια του ύπνου και τον χρόνο ύπνου σε περισσότερους από 47.000 ενήλικες σε 68 χώρες για ένα μέσο όρο έξι μηνών για μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό One Earth.
Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται επτά έως εννέα ώρες, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου. Η πιθανότητα να κοιμηθείς λιγότερο από επτά ώρες αυξήθηκε κατά 3,5% εάν οι ελάχιστες εξωτερικές θερμοκρασίες τη νύχτα υπερέβαιναν τους 25 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τη βασική θερμοκρασία των5 έως 10 βαθμών Κελσίου, διαπίστωσε η μελέτη. «Η απώλεια ύπνου κατά 3,5% μπορεί αρχικά να μοιάζει με μικρός αριθμός, αλλά αθροίζεται», είπε ο Άλεξ Αγκοστίνι, λέκτορας στο τμήμα δικαιοσύνης και κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαΐδα στο CNN.
Όταν οι ενήλικες δεν λαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα ύπνου, μπορεί να έχουν προβλήματα συγκέντρωσης, είπε ο Αγκοστίνι. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές και γαστρεντερικές παθήσεις, είπε.
“Πολλοί από εμάς έχουμε ξενυχτήσει σε κάποιο στάδιο της ζωής μας – φανταστείτε να το κάνουμε επί οκτώ. Πώς θα νιώθατε;” είπε ο Αγκοστίνι.
Μια νύχτα με θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου μειώνει τον χρόνο ύπνου κατά περίπου ένα τέταρτο της ώρας ανά άτομο, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Κέλτον Μάινορ, υποψήφιος διδάκτορας στο Κέντρο Κοινωνικών Δεδομένων της Κοπεγχάγης στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι έχασαν διπλάσια ποσότητα ύπνου ανά βαθμό θερμοκρασίας που ανέβαινε σε σύγκριση με τους νεαρούς ή μεσήλικες ενήλικες. Επιπλέον, η απώλεια ύπνου ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη για τους ηλικιωμένους σε περιοχές με χαμηλότερο εισόδημα σε σύγκριση με τις περιοχές με υψηλότερο εισόδημα, είπε. Οι γυναίκες επηρεάστηκαν επίσης περίπου 25% περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας από τους άνδρες, πρόσθεσε η Μάινορ.
Οι άνθρωποι προσαρμόζονται δύσκολα στη ζέστη
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης στοιχεία ότι οι άνθρωποι που ζουν σε θερμότερα κλίματα χάνουν περισσότερο ύπνο ανά βαθμό σε σύγκριση με εκείνους σε ψυχρότερα κλίματα και ότι οι άνθρωποι προσαρμόζονται καλύτερα σε ψυχρότερα κλίματα παρά σε θερμότερα. Αυτή η μεγαλύτερη απώλεια ύπνου σε πιο ζεστά μέρη υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, είπε η Μάινορ.
Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Μίνορ προέβλεψε ότι η απώλεια ύπνου θα αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό σε περιοχές που έρχονται ήδη αντιμέτωπες με θερμά κλίματα σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν.
Ούτε ο κόσμος φαινόταν να προσαρμόζεται στη ζέστη: Η ποσότητα ύπνου που έλαβαν οι άνθρωποι τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού όταν οι άνθρωποι ήταν λιγότερο εξοικειωμένοι με τη ζέστη και τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού που οι άνθρωποι ήταν περισσότερο εξοικειωμένοι με αυτήν έδειξε ότι έχασαν σχεδόν το την ίδια ποσότητα ύπνου, σύμφωνα με τη Μάινορ.
Αυτή η ομοιότητα στο πως χάνουν ύπνο έδειξε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες με την πάροδο του χρόνου, όπως είπε. Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι δεν φαινόταν να ανακτούν τον ύπνο που έχασαν κατά τη διάρκεια μιας ζεστής νύχτας για δύο εβδομάδες μετά την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, συνέχισε.
Το κόστος των υψηλότερων θερμοκρασιών
Οι άνθρωποι περνούν περίπου το ένα τρίτο της ζωής τους στον ύπνο, ωστόσο ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων δεν κοιμάται αρκετά, επισημαίνει η Μάινορ. Το ένα τρίτο των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρει ότι συνήθως κοιμάται λιγότερο από τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
«Πολλοί από εμάς δεν κοιμόμαστε ήδη αρκετά και η προσθήκη των προβλημάτων ύπνου που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ευημερία μας», είπε ο Αγκοστίνι.
«Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να κοιμούνται, η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός τους πέφτει» είπε. «Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πιο ζεστή, καθιστά πιο δύσκολο να κρυώσει, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να αποκοιμηθείς» εξήγησε.
Ο κλιματισμός μπορεί να επιτρέπει στους ανθρώπους να προσαρμοστούν στις υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά δεν είναι μια αξιόπιστη, μακροπρόθεσμη λύση, είπε ο Αγκοστίνι.
Οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα έχουν λιγότερη πρόσβαση στον κλιματισμό, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει το χάσμα των ανισοτήτων, είπε η Μάινορ.
Επιπλέον, τα κλιματιστικά απελευθερώνουν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες φυσικά αυξάνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, είπε ο Αγκοστίνι.
«Η μεγαλύτερη και καλύτερη λύση στο πρόβλημα είναι η χρήση φιλικού προς το περιβάλλον σχεδιασμού κτιρίων και η εφαρμογή άλλων αλλαγών για τη βελτίωση του ζητήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη», είπε στο τέλος.