Οι ακραίοι καύσωνες που έπληξαν την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022 προκάλεσαν 70.066 θανάτους, υποστηρίζει νέα μελέτη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal). Η ερευνητική ομάδα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησε τις ημερήσιες μετρήσεις της θερμοκρασίας και τα δεδομένα θνησιμότητας από 147 περιοχές σε 16 ευρωπαϊκές χώρες. Οι χώρες αυτές είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα νέα αποτελέσματα διέφεραν από μια προηγούμενη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας που διεξήχθη σε 823 περιοχές σε 35 ευρωπαϊκές χώρες και η οποία διαπίστωσε ότι ο αριθμός των πρόωρων θανάτων που σχετίζονταν με τη ζέστη το 2022 ήταν 62.862.
Για να υπολογίσουν τους θανάτους που προκλήθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι ερευνητές εφάρμοσαν ένα επιδημιολογικό μοντέλο σε δεδομένα θερμοκρασίας και θνησιμότητας. Συγκρίνοντας την αύξηση του αριθμού των θανάτων με την ένταση της ζέστης, οι επιστήμονες μπόρεσαν να καταλήξουν σε αρκετά ακριβή συμπεράσματα για τον αριθμό των υπερβολικών θανάτων που προκλήθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, υπολόγισαν ότι μεταξύ 18 και 24 Ιουλίου καταγράφηκαν 11.637 θάνατοι που σχετίζονταν με την υπερβολική ζέστη.
Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι τα συγκεντρωτικά μηνιαία στοιχεία μπορεί να υποεκτιμούν τον πραγματικό αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από την υπερβολική ζέστη, για αυτό και οι ερευνητές υπογράμμισαν τη σημασία της συνεκτίμησης των εβδομαδιαίων δεδομένων.
«Σε γενικές γραμμές, τα μοντέλα που βασίζονται σε μηνιαία δεδομένα δεν είναι χρήσιμα για την εκτίμηση των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων των θερμοκρασιών περιβάλλοντος», εξήγησε ο Γιόαν Μπάλεστερ Κλάραμουντ, ερευνητής του ISGlobal.
«Τα μοντέλα που βασίζονται σε εβδομαδιαία δεδομένα προσφέρουν όντως επαρκή ακρίβεια στις εκτιμήσεις θνησιμότητας και είναι χρήσιμα στην επιδημιολογική επιτήρηση και στην ενεργοποίηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης για τη μείωση των επιπτώσεων των κυμάτων καύσωνα και των ψυχρών περιόδων», κατέληξε ο ερευνητής.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet Regional Health – Europe».
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering, Daily Mail