Κυριακή 19.01.2025
More

    Γιατί οι ΗΠΑ θα «καλυφθούν» από τζιτζίκια

    Θα ξεπεράσουν το ένα τρισεκατομμύριο φέτος την άνοιξη στις κεντρικές και ανατολικές πολιτείες της χώρας

    Περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο τζιτζίκια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στις κεντρικές και ανατολικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών φέτος την άνοιξη, χάρη στη χρονική ευθυγράμμιση δύο διαφορετικών γενών για πρώτη φορά από το 1803.

    Τα γένη ΧΙΙ και ΧΙΧ αντιπροσωπεύουν δύο διακριτές ομάδες τζιτζικιών με κύκλο ζωής 17 και 13 ετών αντίστοιχα.

    Σε σπάνιο φυσικό φαινόμενο, που συμβαίνει κάθε 221 χρόνια, τα δύο γένη θα αναδυθούν ταυτόχρονα από το χώμα στα τέλη Απριλίου σε 16 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Το φαινόμενο, γνωστό ως διπλή ανάδυση ή σύγκλιση γενών, μπορεί να οδηγήσει και στο ζευγάρωμα μεταξύ των δύο γενών.

    Τα τζιτζίκια περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο υπέδαφος ως νύμφες και τρέφονται από τη ρητίνη στις ρίζες των δέντρων. Υστερα από 13 ή 17 χρόνια χωρίς ηλιακό φως, τα έντομα σκάβουν με τα μπροστινά τους πόδια για να φθάσουν στην επιφάνεια και μεταμορφώνονται σε ενηλίκους.

    Τα αρσενικά παράγουν ήχο χάρη στη δόνηση μεμβρανών στα πλάγια του σώματός τους, προσελκύοντας θηλυκά. Ο ήχος αποικίας τζιτζικιών έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ξεπεράσει σε ένταση εκείνον ενός αεροσκάφους στην απογείωση. Αφού ζευγαρώσουν, τα θηλυκά κόβουν σχισμές σε κλαδιά δέντρων και εναποθέτουν σε αυτές τα αυγά τους.

    Τα αρσενικά τζιτζίκια ζουν ακόμη για τρεις με τέσσερις εβδομάδες και πεθαίνουν πριν δουν τα αυγά να επωάζονται, τρεις εβδομάδες αργότερα. Οι νύμφες πέφτουν τότε στο έδαφος και θάβονται στο χώμα επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία.

    Περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο τζιτζίκια αναμένεται να αναδυθούν σε κάθε τέσσερα στρέμματα δάσους. Η αποψίλωση των δασών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει περιορίσει επικίνδυνα το οικοσύστημα των χρήσιμων αυτών εντόμων.

    Τα τζιτζίκια συνωστίζονται συνήθως σε δασώδεις εκτάσεις και χώρους αστικού πρασίνου, κοντά στο σημείο ανάδυσής τους. «Σε αστικές ζώνες, ο αριθμός τους αναμένεται να είναι τέτοιος, που η απομάκρυνσή τους από τις υπηρεσίες καθαριότητας θα καταστεί αναγκαίος», σημειώνει ο εντομολόγος Τιμ Σόκλεϊ. Η οσμή της αποσύνθεσης από τα νεκρά τζιτζίκια στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να είναι έντονη, ενώ ο Σόκλεϊ τονίζει ότι η οσμή αυτή θυμίζει τους μουχλιασμένους ξηρούς καρπούς. Οι εντομολόγοι εξηγούν ότι τα τζιτζίκια προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο οικοσύστημα, δεν δαγκώνουν ούτε και τσιμπάνε και δεν είναι φορείς ασθενειών.

    Τα τζιτζίκια διοχετεύουν αέρα στο έδαφος όταν αναδύονται, ενώ τα θηλυκά μπολιάζουν άθελά τους τα κλαδιά των δέντρων όπου τοποθετούν τα αυγά τους, ενισχύοντας την καρποφορία τους στην επόμενη χρονιά. «Ο μεγάλος αριθμός αρσενικών τζιτζικιών θα προσφέρει λουκούλλειο γεύμα σε κάθε είδους κυνηγούς, βοηθώντας στη διατήρηση των πληθυσμών τους. Τέλος, μετά τον θάνατό τους, τα τζιτζίκια συνεχίζουν να προσφέρουν, καθώς τα αποσυντιθέμενα πτώματά τους συμβάλλουν στην αναπλήρωση του αζώτου και άλλων θρεπτικών ουσιών στο χώμα», λέει ο Σόκλεϊ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ