Οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις δίνουν σήμα για περισσότερη ζέστη από το κανονικό. Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος στο μικροσκόπιο των ειδικών.
Η κλιματική κρίση είναι εδώ και ο καιρός αλλάζει. Με θερμοκρασίες ρεκόρ που σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύονται από ακραία συμβάντα, που γίνονται ολοένα πιο σφοδρά και πιο πιθανά.
Στην Ελλάδα, ο φετινός Ιούνιος αναμένεται να είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ όπως εκτιμάται με βάση τις μέχρι τώρα θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί αυτόν τον μήνα. Μάλιστα, οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις δείχνουν περισσότερη ζέστη. Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος δίνουν σήμα για περισσότερη ζέστη από το κανονικό.
Οι καιρικές συνθήκες, με κύριο χαρακτηριστικό την ακραία ζέστη, έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο των μετεωρολόγων και έχουμε διανύσει μόνο το ένα τρίτο του καλοκαιριού.
Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, με ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνει ότι «εξαφανίστηκε φέτος ο Ιούνιος!», αναφερόμενος στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.
Ο Ιούνιος γράφει ιστορία
Εκτιμά πως «ο φετινός Ιούνιος είναι σίγουρο ότι θα γράψει ιστορία με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται». Μάλιστα, διαπιστώνει πως «αν ήταν Ιούλης θα ήταν πολύ πιο ζεστός από πολλούς του παρελθόντος!»
Σε ένα καλοκαίρι που εξελίσσεται πολύ θερμό, οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια, «δίνουν σήμα για περισσότερη ζέστη από το κανονικό και τους υπόλοιπους μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβρη)» γεγονός που έχει επισημανθεί και από άλλος συναδέλφους του.
Ένα συνεχόμενο θερμικό στρες
Ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, κάνει επίσης μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι ο Ιούνιος «θα είναι ο πιο ζεστός σαν σύνολο από όλους όσους έχουμε δει», ωστόσο στο τέλος του μήνα θα μπορεί να εξαχθεί το τελικό συμπέρασμα.
Αυτό σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο δημιουργεί ένα συνεχόμενο θερμικό στρες στους ανθρώπους. «Είναι πολύ πιο επιβαρυντικό κατά τη γνώμη μου από το να έχεις έναν μεμονωμένο καύσωνα 3-4 ημερών και οι τιμές τις υπόλοιπες ημέρες να είναι κοντά στα φυσιολογικά ή λίγο πάνω από τα φυσιολογικά από το να έχεις συνεχόμενα, αυτή την σημαντική απόκλιση προς τα πάνω», επισημαίνει (ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Παράλληλα τον φετινό Ιούνιο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι βροχές είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Το φαινόμενο μάλιστα του hot-dry-windy επικρατεί σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτήν την περίοδο λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν. Παράλληλα η ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης στα δάση είναι πολύ μεγάλη γεγονός που όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.