Σάββατο 18.01.2025
More

    Η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε 1 δισεκατομμύριο θανάτους τον επόμενο αιώνα

    Εάν η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας φθάσει ή ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, είναι πιθανό οι πλουσιότεροι άνθρωποι να ευθύνονται για το θάνατο περίπου ενός δισεκατομμυρίου κυρίως φτωχότερων ανθρώπων κατά τον επόμενο αιώνα.

    Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία περιλαμβάνει πολλές από τις πιο κερδοφόρες και ισχυρές επιχειρήσεις στον κόσμο, είναι άμεσα και έμμεσα υπεύθυνη για περισσότερο από το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – επηρεάζοντας τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους ζουν στις πιο απομακρυσμένες και με χαμηλά εισοδήματα κοινότητες του κόσμου.

    Μια νέα μελέτη προτείνει επιθετικές ενεργειακές πολιτικές που θα επιτρέψουν την άμεση και ουσιαστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και συνιστά αυξημένο επίπεδο δράσης της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και των πολιτών, για την επιτάχυνση της απεξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα, με στόχο την ελαχιστοποίηση του αριθμού των προβλεπόμενων ανθρώπινων θανάτων.

    «Τέτοιοι μαζικοί θάνατοι είναι σαφώς μη αποδεκτοί. Είναι πραγματικά τρομακτικό, ειδικά για τα παιδιά μας», δήλωσε ο Τζόσουα Πιρς, επικεφαλής της μελέτης και προεδρος του τμήματος τεχνολογίας πληροφοριών και καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο.

    Η αξιολόγηση περισσότερων από 180 άρθρων της επιστημονικής βιβλιογραφίας, με συν-συγγραφέα τον Ρίτσαρντ Πάρνκατ από το Πανεπιστήμιο του Graz (Αυστρία), δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Energies».

    Οι Πιρς και Πάρνκατ διαπίστωσαν πως η βιβλιογραφία σχετικά με το κόστος της ανθρώπινης θνησιμότητας από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συγκλίνει στον «κανόνα των 1.000 τόνων», μια εκτίμηση ότι ένας μελλοντικός πρόωρος θάνατος προκαλείται κάθε φορά που καίγονται περίπου 1.000 τόνοι ορυκτού άνθρακα.

    «Τα μεγαβάτ σημαίνουν κάτι για τους μηχανικούς ενέργειας όπως εγώ, αλλά όχι για τους περισσότερους ανθρώπους. Αντίστοιχα, όταν οι κλιματικοί επιστήμονες μιλούν για μέρη ανά εκατομμύριο διοξειδίου του άνθρακα, ούτε αυτό σημαίνει κάτι για τους περισσότερους. Μερικοί βαθμοί αύξησης της μέσης θερμοκρασίας επίσης δεν γίνονται αισθητοί. Ο αριθμός των νεκρών, ωστόσο, είναι κάτι που όλοι καταλαβαίνουμε», δήλωσε ο Πιρς.

    «Αν πάρετε στα σοβαρά την επιστημονική συναίνεση του κανόνα των 1.000 τόνων και υπολογίσετε τους αριθμούς, η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη ισοδυναμεί με ένα δισεκατομμύριο πρόωρους θανάτους κατά τον επόμενο αιώνα. Προφανώς, πρέπει να δράσουμε. Και πρέπει να δράσουμε γρήγορα», τόνισε.

    Ο Πιρς, ειδικός στην ενεργειακή πολιτική, ελπίζει ότι με την αλλαγή και την αμφισβήτηση της γλώσσας και των μετρήσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ηγέτες της βιομηχανίας θα κατανοήσουν καλύτερα τις σκληρές αλήθειες σχετικά με την εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα.

    «Καθώς οι προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων γίνονται σαφέστερες, η ζημιά που προκαλούμε στα παιδιά και τις μελλοντικές γενιές μπορεί όλο και περισσότερο να αποδοθεί στις ενέργειές μας», είπε χαρακτηριστικά.

    Όταν αναγνωριστεί αυτή η άμεση συσχέτιση, οι ευθύνες για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν. Η μελέτη διαπίστωσε ότι για να περιοριστούν αυτές οι τεράστιες μελλοντικές ευθύνες και να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές, η ανθρωπότητα πρέπει να σταματήσει την καύση ορυκτών καυσίμων το συντομότερο δυνατό, ακολουθώντας μια πιο επιθετική προσέγγιση για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, η ενεργειακή πολιτική για τον μετριασμό τηςκλιματικής αλλαγής θα πρέπει να εστιάσει στους εξής τομείς:

    – Βελτίωση της εξοικονόμησης και της αποδοτικότητας της ενέργειας και ορθολογική χρήση της, υποστηριζόμενη από κυβερνητικά προγράμματα για τις βιομηχανίες, τη γεωργία, τις μεταφορές και τους ιδιώτες

    – Πλήρης αντικατάσταση των καυσίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα (άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) με καύσιμα μηδενικής περιεκτικότητας σε άνθρακα (π.χ. υδρογόνο, ηλεκτρική ενέργεια κ.λπ.) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    – Ανάπτυξη τεχνολογιών για τη διαχείριση των αποβλήτων άνθρακα και τη φυσική δέσμευση και αποθήκευσή του

    – Αντικατάσταση των επιδοτήσεων άνθρακα από φόρους

    «Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη, ανεξάρτητα από την ηλικία, το πολιτιστικό ή φυλετικό υπόβαθρο, το φύλο ή τους οικονομικούς πόρους. Ως εκ τούτου, η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να αλλάξει πολύ, πολύ πιο γρήγορα, ξεκινώντας από τώρα», κατέληξε ο Πιρς.

     

    ΠΗΓΗ: Phys

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ