Μία από τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι το Κάτω Μανχάταν, ενώ υπάρχει ανησυχία και για το Μπρούκλιν και την περιοχή Κουίνς
Καμπανάκι κινδύνου για τη Νέα Υόρκη κρούουν οι επιστήμονες του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS), καθώς, όπως λένε, η μεγαλούπολη βυθίζεται κάθε χρόνο υπό των βάρος των κτιρίων και των ουρανοξυστών.
Ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου και του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ υπολόγισε ό,τι περίπου 1 εκατομμύριο κτήρια διαφόρων μεγεθών, που κατανέμονται σε μια έκταση 778,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ζυγίζουν σχεδόν 764.000.000.000 κιλά και η πόλη βυθίζεται με ρυθμό ένα έως δύο χιλιοστά το χρόνο, «με ορισμένες περιοχές της να υποχωρούν πολύ πιο γρήγορα».
Αν η ετήσια βύθιση σε ορισμένους φαντάζει «ασήμαντη», ο γεωλόγος Τομ Πάρσονς, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα, υπογραμμίζει πως πρόκειται για ένα μέγεθος που καθιστά τη Νέα Υόρκη εξαιρετικά ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές.
Οπως επισημαίνεται, υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για το Μανχάταν, αλλά και μεγάλη ανησυχία για το Μπρούκλιν και το Κουίνς.
«Η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από τον κίνδυνο πλημμύρας. Η απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι 3 έως 4 φορές υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού της Βόρειας Αμερικής… Ο πληθυσμός, περίπου 8,4 εκατ. άνθρωποι, αντιμετωπίζει διάφορους βαθμούς κινδύνου από τις πλημμύρες στη Νέα Υόρκη», τονίζει η ερευνητική ομάδα στην έκθεσή της.
Εξάλλου η πόλη βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με σημαντικές επιπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.
Δύο πρόσφατοι τυφώνες προκάλεσαν θύματα και μεγάλες ζημιές στη Νέα Υόρκη. Το 2012 ο τυφώνας Σάντι έκανε το θαλασσινό νερό να εισέλθει στην πόλη, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις από τον τυφώνα Αΐντα, το 2021, κατέκλυσαν τα συστήματα αποχέτευσης λόγω της μεγάλης απορροής μέσα στην κατά βάση πλακόστρωτη πόλη.
Σημειώνεται πως η Νέα Υόρκη κατατάσσεται τρίτη στον κόσμο σχετικά με την έκθεση των υποδομών και των κτιρίων της σε παράκτιες πλημμύρες. Επιπλέον, το 90% των 67.400 κατασκευών στις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως αυτές ορίστηκαν μετά τον τυφώνα Σάντι, δεν έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τα σύγχρονα αντιπλημμυρικά πρότυπα.
Ο Τομ Πάρσονς και η επιστημονική ομάδα του εκφράζουν φόβους ότι η «δομική ακεραιότητα» πολλών κτηρίων θα μπορούσε να κινδυνεύσει στο μέλλον. «Ο συνδυασμός τεκτονικής και ανθρωπογενούς καθίζησης, ανόδου της στάθμης της θάλασσας και αυξανόμενης έντασης των τυφώνων συνεπάγεται ένα επιταχυνόμενο πρόβλημα κατά μήκος των παράκτιων και παραποτάμιων περιοχών», τονίζουν οι επιστήμονες και προσθέτουν: «Η επανειλημμένη έκθεση των θεμελίων κτιρίων σε αλμυρό νερό μπορεί να διαβρώσει τον χάλυβα οπλισμού και να αποδυναμώσει χημικά το σκυρόδεμα προκαλώντας δομική εξασθένηση».
Επιπλέον, υπογραμμίζει ο Πάρσον, ο κίνδυνος ενισχύεται καθώς η απειλή ισχυρών καταιγίδων είναι πιο πιθανή απ’ ό,τι πριν από χρόνια. Το αέριο του θερμοκηπίου, εξηγεί, «φαίνεται ότι μειώνει το φυσικό φράγμα διάτμησης ανέμου κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, το οποίο θα επιτρέψει συχνότερα γεγονότα τυφώνων υψηλής έντασης τις επόμενες δεκαετίες».
Βάσει των δεδομένων, ο Πάρσον χαρακτηρίζει απίστευτο ότι οι κατασκευαστές πολλών νέων ακινήτων που κατασκευάστηκαν στη Νέα Υόρκη μετά την καταστροφή του Σάντι δεν φαίνεται να έχουν λάβει αρκετά σοβαρά την κατάσταση.
Mε πληροφορίες από Guardian, USA Today