Οι ειδικοί χαρακτήρισαν το φυτό ως την πιο άσχημη ορχιδέα στον κόσμο
Η «πιο άσχημη ορχιδέα στον κόσμο», ένα μανιτάρι που ανακαλύφθηκε στο αεροδρόμιο Χίθροου και ένας αλλόκοτος θάμνος είναι στην κορυφή της λίστας με τα νέα είδη, που κατάρτισαν οι επιστήμονες των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων του Kew, στο Λονδίνο και οι συνεργάτες τους από όλο τον κόσμο.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα 156 νέα φυτά και μύκητες της λίστας τονίζουν την εκπληκτική ποικιλία ειδών που απομένουν να ανακαλυφθούν, τα οποία ενδεχομένως να παρέχουν δυνατότητες για νέες καλλιέργειες, φάρμακα, αλλά πιθανώς να γίνουν η νέα «αδυναμία» των κηπουρών.
Το ένα τρίτο των νέων ειδών είναι ορχιδέες, αλλά το ένα από αυτά ακυρώνει τη φήμη του είδους για την υπέροχη ομορφιά του. Σύμφωνα με τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους, πρόκειται για την «πιο άσχημη ορχιδέα στον κόσμο». Το εν λόγω φυτό, το Gastrodia agnicellus, εντοπίστηκε σε εθνικό πάρκο στη Μαδαγασκάρη και τα άνθη του είναι καφέ, σαρκώδη και αποκρουστικά, και πιθανόν θα επικονιαστούν από μύγες.
Η ορχιδέα παραμένει κάτω από το έδαφος, στη βαθιά σκιά ενός υγρού δάσους τον περισσότερο καιρό και αναδύεται μόνο για να ανθίσει, αλλά έχει ένα «αξιοσημείωτο άρωμα σαν τριαντάφυλλου», ανέφεραν οι επιστήμονες.
«Σε μία δύσκολη χρονιά, είναι τόσο συναρπαστικό να βλέπεις τη βοτανολογία και τη μυκητολογία να συνεχίζουν, με μία μεγάλη λίστα απίστευτων νέων ειδών», δήλωσε ο Μάρτιν Τσικ, των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων. «Υπάρχουν κάποια εκπληκτικά νέα ευρήματα, κάθε ένα με τις δικές του μοναδικές ιδιότητες και δυνατότητες για την ανθρωπότητα», συμπλήρωσε.
Όμως, συνέχισε «δεν μπορούμε να υποβαθμίσουμε τη ζοφερή πραγματικότητα: με δύο στα πέντε φυτά να απειλούνται με εξαφάνιση, είναι μια κούρσα κόντρα στον χρόνο το να βρούμε, να ταυτοποιήσουμε, να κατονομάσουμε και να διατηρήσουμε φυτά προτού εξαφανιστούν».
Το πιο παράξενο από τα νέα είδη είναι ένας θάμνος «νάνος», με αλλόκοτα φολιδωτά φύλλα που μεγαλώνει σε εξαιρετικά θερμές φυσικές αλυκές στη Ναμίμπια. Το όνομά του, Tiganophyton, προέρχεται από την ελληνική λέξη τηγάνι.
Ένα όμορφο βρομελιοειδές φυτό, που ανακαλύφθηκε σε γκρεμό ασβεστόλιθου στη Βραζιλία είναι ένα από τα είδη που κιόλας απειλούνται με εξαφάνιση. Εντοπίστηκαν μόνο 25 φυτά και η εξόρυξη ασβεστόλιθου αποτελεί μια σοβαρή απειλή σε αυτή την περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις ανακαλύψεις δεν απαίτησε να πάνε επιστήμονες σε ζούγκλες ή βουνά, αλλά το βρήκαν στο διαδίκτυο. Τον εντυπωσιακό ιβίσκο της Τανζανίας εντόπισε ο Αυστραλός ειδικός Λεξ Τόμπσον, που μελετούσε στο διαδίκτυο εικόνες ιστορικών δειγμάτων φυτολογίων.
Στη Βρετανία εντοπίστηκαν έξι νέα είδη μανιταριών, όλα από γένος που είναι γνωστό πως είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της βελανιδιάς, της οξιάς και της σημύδας. Ένα από αυτά, το Cortinarius heatherae, εντοπίστηκε στο ποτάμι στα όρια του αεροδρομίου Χίθροου από τον μυκητολόγο Άντι Όβεραλ, που του έδωσε το όνομα της συζύγου του, Χέδερ.
Από τις νέες ορχιδέες, οι 19 εντοπίστηκαν στη Νέα Γουινέα. Η μία από αυτές έχει εντυπωσιακά λουλούδια χρυσά-πορτοκαλί και άλλες έχουν φούντες που θυμίζουν μαλλιά στα άνθη τους.
Επίσης στη Νέα Γουινέα βρέθηκε ένας θάμνος που «συγγενεύει» με τα μύρτιλα, κοντά στο μεγαλύτερο μεταλλείο χρυσού στον κόσμο.
Στην πρώτη δεκάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι δύο είδη αλόης που εντοπίστηκαν στη Μαδαγασκάρη αλλά και ένα νέο βότανο της οικογένειας των Apocynaceae, που είναι σημαντικά στην ιατρική. Το βότανο βρέθηκε στο δάσος Chrinda στη Ζιμπάμπουε, αλλά γνωστή η ύπαρξη μόνο λίγων τέτοιων φυτών.
Τέλος, στην πρώτη δεκάδα είναι και μία ιπομαία της οποίας τους γλυκούς μοβ βλαστούς ήδη τρώνε οι ντόπιοι στις Άνδεις, στο Περού.
Με πληροφορίες από Guardian, Φωτογραφίες RBG Kew