Τα περισσότερα από αυτά θα καταλήξουν στα σκουπίδια
Φέτος μόνο 5,3 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα θα βγουν εκτός χρήσης. Τα περισσότερα από αυτά, θα καταλήξουν στα σκουπίδια, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών για τα ηλεκτρονικά απόβλητα.
Για να αναλογιστεί κανείς τι σημαίνει 5,3 δισεκατομμύρια τηλέφωνα, εάν τοποθετούνταν το ένα πάνω στο άλλο, θα σχημάτιζαν μια στήλη ύψους περίπου 50.000 χιλιομέτρων, δηλαδή 120 φορές ψηλότερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ή το ένα όγδοο της διαδρομής για τη Σελήνη, επισημαίνει το φόρουμ WEEE, για τη διαχείριση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Παρά τον πολύτιμο χρυσό, χαλκό, ασήμι, παλλάδιο και άλλα ανακυκλώσιμα συστατικά τους, οι ειδικοί αναμένουν ότι στην πλειοψηφία τους αυτά τα παροπλισμένα πλέον κινητά τηλέφωνα θα μείνουν ξεχασμένα σε συρτάρια, ντουλάπες, γκαράζ ή θα καταλήξουν στα σκουπίδια.
Οι μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές είναι εύκολο να μείνουν αχρησιμοποίητες, απαρατήρητες, σε ένα νοικοκυριό, ή να πεταχτούν στον κάδο των απορριμμάτων, σημείωσε ο Πασκάλ Λιρόι, γενικός διευθυντής της WEEE.
«Οι άνθρωποι τείνουν να μην συνειδητοποιούν ότι όλα αυτά τα φαινομενικά ασήμαντα αντικείμενα έχουν μεγάλη αξία και αθροιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύουν τεράστιους όγκους», συμπλήρωσε.
Μόνο φέτος εκτιμάται ότι θα παραχθούν παγκοσμίως 24,5 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων μικρών συσκευών, όπως τηλέφωνα, τοστιέρες, κάμερες, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Το βάρος αυτό είναι τετραπλάσιο από εκείνο της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας. Αλλά λιγότερο του 20% όλων των ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως θα ανακυκλωθεί.
«Αυτές οι συσκευές προσφέρουν πολλούς σημαντικούς πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων ηλεκτρονικών συσκευών ή άλλου εξοπλισμού, όπως ανεμογεννήτριες, μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων η ηλιακά πάνελ, όλα ζωτικής σημασίας για την πράσινη ψηφιακή μετάβαση σε κοινωνίες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα», επεσήμανε η Μαγκνταλένα Σαριτάνοβιτς του WEEE.
Σύμφωνα με την έρευνα του WEEE, το «βουνό» των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων- από πλυντήρια ρούχων και τοστιέρες μέχρι tablet και GPS- θα φτάσει τους 74 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030.
Μόλις το 17% των παγκόσμιων ηλεκτρονικών αποβλήτων ανακυκλώνονται σωστά, όμως, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ έχει θέσει στόχο να αυξήσει το ποσοστό σε 30% μέχρι την επόμενη χρονιά.
Με πληροφορίες από BBC