Η κλιματική κρίση προκάλεσε περισσότερους από τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη κατά τη διάρκεια του καυτού ευρωπαϊκού καλοκαιριού του 2022, έδειξε μελέτη.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) διαπίστωσαν ότι 38.000 λιγότεροι άνθρωποι θα είχαν πεθάνει από τη ζέστη, αν δεν υπήρχε ανθρώπινη παρέμβαση για τους εκπομπές ρύπων του θερμοκηπίου. Ο αριθμός των νεκρών είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στην Ευρώπη την ίδια χρόνια.
«Πολλοί βλέπουν την κλιματική αλλαγή ως μια μελλοντική ανησυχία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Thessa Beck, που προέβη σε μία δυσμενή διαπίστωση, ότι τα ευρήματα της κλιματικής κρίσης υπογραμμίζουν ότι αποτελεί ήδη ένα πιεστικό ζήτημα.
Πιο ευάλωτες οι γυναίκες, ο Νότος και οι ηλικιωμένοι
Ο καύσωνας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων γυναικών απ’ ότι ανδρών. Επίσης, πέθαναν περισσότεροι νότιοι απ’ ότι βόρειοι Ευρωπαίοι και περισσότεροι ηλικιωμένοι απ’ ότι νεότεροι. Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλούσε πιο ισχυρούς καύσωνες, όμως δεν γνώριζαν τις αυξητικές επιπτώσεις στον αριθμό των νεκρών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 56% των θανάτων από καύσωνα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν ο κόσμος δεν είχε θερμανθεί από την καύση ορυκτών καυσίμων και την καταστροφή της φύσης. Το ποσοστό αυτό κυμαινόταν μεταξύ 44% και 54% τα έξι προηγούμενα χρόνια.
Η Ευρώπη θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη, αλλά οι γιατροί προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία της δεν είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.
Η άνοδος των θερμοκρασιών αναγκάζει περισσότερους ανθρώπους να υπομένουν την καυτή καλοκαιρινή ζέστη που ωθεί το σώμα τους σε υπερφόρτωση, ακόμη και όταν μειώνεται η έκθεση στο ψυχρό χειμωνιάτικο κρύο που τους αφήνει πολύ αδύναμους για να καταπολεμήσουν τις ασθένειες.
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι ζωές που θα χαθούν από τα θερμότερα καλοκαίρια στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν εκείνες που θα σωθούν από τους ψυχρότερους χειμώνες, αν ο πλανήτης θερμανθεί περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Την περασμένη εβδομάδα, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο κόσμος θα θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.
Ακόμη μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι σε Αφρική, Ασία και Νότια Αμερική
Οι κίνδυνοι από την ακραία ζέστη είναι ακόμη μεγαλύτεροι στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική, αλλά η έλλειψη δεδομένων είχε περιορίσει τις μελέτες σχετικά με το πώς επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, δήλωσε ο Beck.
«Μια κοινή παρανόηση είναι ότι μόνο οι ακραίες θερμοκρασίες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο», είπε. «Ωστόσο, η μελέτη μας, μαζί με προηγούμενες έρευνες, δείχνει ότι ακόμη και η μέτρια ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη, ιδίως μεταξύ των πιο ευάλωτων πληθυσμών».
Οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως χρησιμοποιήσει δεδομένα για τη ζέστη και την υγεία για 35 ευρωπαϊκές χώρες για να εκτιμήσουν πόσοι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της ζέστης. Στη νέα μελέτη, έτρεξαν το μοντέλο με θερμοκρασίες για έναν υποθετικό κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι δεν είχαν θερμάνει τον πλανήτη.
Διαπίστωσαν ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για 22.501 θανάτους από καύσωνα σε γυναίκες και 14.026 θανάτους από καύσωνα σε άνδρες.
Πηγή: ygeiamou