Κυριακή 19.01.2025
More

    Κρίσιμος ο διαχωρισμός των Υδροηλεκτρικών σε μικρά και μεγάλα έργα

    Είναι κρίσιμος ο διαχωρισμός των υδροηλεκτρικών έργων από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα και αυτό είναι κάτι που προκύπτει πλέον με μεγαλύτερη ένταση και αναγκαιότητα ακριβώς λόγω του ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην χωροθέτηση και αδειοδότηση δεκάδων μεγάλων υδροηλεκτρικών ανά την Ελλάδα, τα οποία όμως δεν υπακούουν σε έναν συγκεκριμένο, εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό.

    Το ζήτημα αυτό αναδείχθηκε μεταξύ πολλών άλλων ακόμη στην εκδήλωση παρουσίασης και διαβούλευσης της 2ης αναθεώρησης σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών στην Ήπειρο με τον δήμαρχο Κόνιτσας Νικ. Εξάρχου, αλλά και μελετητές που τοποθετήθηκαν, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπέρμετρη και άναρχη αδειοδότηση υδροηλεκτρικών που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα ποτάμια οικοσυστήματα.

    Ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι η ΡΑΕ έχει αδειοδοτήσει δεκάδες υδροηλεκτρικά στην κύρια κοίτη του ποταμού Αώου και σε ρέματα, όμως επισήμανε, ότι αφού δεν υπάρχει περίπτωση να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν αυτά που είναι στην κύρια κοίτη του ποταμού, θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της κατασκευής λίγων, μικρών υδροηλεκτρικών όπως αυτά που λειτουργούν σε Αγία Παρασκευή και Δίστρατο αντίστοιχα, με τεράστιο οικονομικό όφελος για τις τοπικές κοινότητες.

    «Το υδροηλεκτρικό στην Αγία Παρασκευή από το 2008 μέχρι το 2023 έχει αποφέρει έσοδα 1.150.000 ευρώ στην κοινότητα και 500.000 στον δήμο Κόνιτσας. Δεν πρόκειται ποτέ να κατασκευαστούν μεγάλα υδροηλεκτρικά στην κύρια κοίτη του Αώου, αλλά δεν καταλαβαίνω από την άλλη και αυτή τη μαζική αντίδραση στα μικρά υδροηλεκτρικά. Συμφωνώ απολύτως, ότι στην κύρια ροή του ποταμού δε μπορεί να γίνει κανένα φράγμα, αλλά μπορούν να γίνουν κάποια μικρά υδροηλεκτρικά σε ρέματα που θα βοηθήσουν και τις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε ο κ. Εξάρχου, που πρόσθεσε ότι είναι επίσης κρίσιμο το ζήτημα της οριοθέτησης του Αώου. «Μόνο τότε θα δούμε ποιοι έκαναν παράνομες επιχωματώσεις και χρησιμοποιούν τις εκτάσεις αυτές για καλλιέργειες», ανέφερε.

    Εκπέμπουν SOS τρεις περιοχές

    Ο γεωλόγος – μελετητής Δημ. Γαρίδης, που ασχολείται με το αντικείμενο των υδροηλεκτρικών και όχι μόνο, στην Ήπειρο για τρεις δεκαετίες, στάθηκε σε τρεις ιδιαίτερες περιπτώσεις που όπως είπε, εκπέμπουν SOS και πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις για τη μεταστροφή της κατάστασης. Η πρώτη αφορά στο φράγμα Πουρναρίου, η δεύτερη στην Αμμουδιά και η τρίτη στο Δρέπανο, με τις δύο τελευταίες περιοχές να έχουν επηρεαστεί αντίστοιχα λόγω των παρεμβάσεων που έγιναν με την εκτροπή του Αχέροντα και του Καλαμά αντίστοιχα.

    «Το φράγμα στο Πουρνάρι που έγινε πριν από 40 χρόνια έχει επηρεάσει δραματικά την κατάσταση στην παράκτια περιοχή. Η θάλασσα σε αυτή την περίοδο έχει εισχωρήσει δύο χιλιόμετρα στη στεριά, ενώ στην Αμμουδιά πλέον βλέπουμε πλημμύρες, λόγω του ότι έγιναν εργασίες εκτροπής του ποταμού, όπως έγινε το ίδιο και στη Σαγιάδα. Αν δε γίνονται πλήρεις μελέτες για τα υδροηλεκτρικά, στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Γαρίδης.

    Το έλλειμα υδροδότησης στην Κόνιτσα

    Ο δήμαρχος Κόνιτσας κ. Εξάρχου παράλληλα επέμεινε και σε κάτι ακόμη που αφορά στην έλλειψη επαρκούς ποσότητας για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης στα χωριά στον κάμπο της Κόνιτσας. «Αυτή τη στιγμή τα 13 από τα 14 χωριά υδρεύονται με γεωτρήσεις και αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί. Κατά την άποψή μου, η μοναδική λύση για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, είναι η μεταφορά νερού από τον Αμάραντο», ανέφερε ο κ. Εξάρχου.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ