«Μείωση κατά 30% των μικροπλαστικών που βλάπτουν το περιβάλλον» ως το 2030
Δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις ελληνικές θάλασσες ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, στη Μασσαλία.
Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης του παγκόσμιου συνεδρίου παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης της γαλλικής πρωτοβουλίας «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει το 2023 την προεδρία για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει για τις ελληνικές θάλασσες, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Μεσόγειο, με ορίζοντα το 2030.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι:
– Η Ελλάδα θέτει ως στόχο τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων που μολύνουν τη θάλασσα κατά 50% έως το 2030. Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο θα επιδιωχθεί η μείωση των μικροπλαστικών, που βλάπτουν το περιβάλλον, κατά 30%
– Στόχος η μείωση της υπεραλίευσης μέχρι το 2030, ανακοινώνοντας ότι έως τότε το 10% των θαλασσών μας θα είναι «no-take reserves», δηλαδή περιοχές στις οποίες δεν θα επιτρέπεται η αλιεία.
– Θα καταρτιστεί ειδική στρατηγική για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ώστε ο τουρισμός να μην λειτουργεί εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι η ανακήρυξη του καθεστώτος προστασίας για όλες τις περιοχές Natura 2000 θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022, «μέσω μιας απολύτως διαφανούς και συμπεριληπτικής διαδικασίας».
«Προστατεύοντας την βιοποικιλότητα των θαλασσών μας κάνουμε τη μετάβαση προς μια “γαλάζια οικονομία”, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα μιας νέας ισορροπίας μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αειφορίας», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.
Ακόμη επεσήμανε ότι στο σχέδιο δράσης «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», ορθώς εστιάζει σε αυτές που θεωρεί και ο ίδιος τις τέσσερις βασικές προκλήσεις «για την προστασία του ιδιαίτερα μοναδικού θαλάσσιου περιβάλλοντός μας: απώλεια βιοποικιλότητας, μη βιώσιμη αλιεία, μόλυνση των θαλασσών, ιδίως από τα πλαστικά, και μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές».
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, προς τιμήν των συμμετεχόντων στο συνέδριο. Στο γεύμα συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και ο Χάρισον Φορντ, καθώς ο ηθοποιός είναι αντιπρόεδρος του ΔΣ της περιβαλλοντικής οργάνωσης Conservation International.