Κυριακή 19.01.2025
More

    Μόνο έξι μήνες για να αλλάξει η πορεία της κλιματικής κρίσης

    Ο Επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ζητά την αμέριστη προσοχή όλων 

    Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προειδοποιεί ότι ο πλανήτης έχει έξι μήνες για να αναστρέψει την κλιματική αλλαγή και αυτό θα συμβεί με την αποφυγή της αύξησης των εκπομπών ρύπων στην μετά-κορωνοϊό εποχή.

    Ο κόσμος έχει μόνο μισό χρόνο στη διάθεσή του για να αλλάξει την πορεία της κλιματικής κρίσης και να αποτρέψει την ανάκαμψη των εκπομπών ρύπων στην μετά τον κορωνοϊό εποχή, προειδοποιεί ένας από τους σημαντικότερους εμπειρογνώμονες στον κόσμο στον τομέα της ενέργειας.

    «Φέτος είναι ο τελευταίος χρόνος (η τελευταία ευκαιρία), που έχουμε (στη διάθεσή μας), εάν δεν θέλουμε να δούμε ανάκαμψη στις εκπομπές ρύπων», δήλωσε ο Fatih Birol, διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

    Οι κυβερνήσεις σκοπεύουν να ξοδέψουν 9 δισ. δολ. παγκοσμίως τους επόμενους μήνες για τη διάσωση των οικονομιών τους από την κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον οργανισμό.

    Τα πακέτα τόνωσης που δημιουργήθηκαν φέτος θα καθορίσουν τη μορφή της παγκόσμιας οικονομίας για τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Birol, και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι εκπομπές  ρύπων πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται δραστικά και σε μόνιμη βάση, διαφορετικά οι κλιματικοί στόχοι δεν θα είναι εφικτοί.

    «Τα επόμενα τρία χρόνια θα καθορίσουν την πορεία των επόμενων 30 και πλέον ετών», δήλωσε ο Birol στο Guardian.

    «Εάν δεν (αναλάβουμε δράση), σίγουρα θα δούμε μια ανάκαμψη στις εκπομπές ρύπων. Εάν αυτές ανακάμψουν, είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να μειωθούν στο μέλλον. Γι ‘αυτό καλούμε τις κυβερνήσεις να έχουν βιώσιμα πακέτα ανάκαμψης».

    Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν σε παγκόσμιο μέσο όρο κατά 17% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, αλλά έκτοτε έχουν αυξηθεί ξανά στο 5% περίπου των επιπέδων του 2019.

    Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας παρουσίασε το πρώτο παγκόσμιο σχέδιο για μια πράσινη ανάκαμψη, εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας.

    Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια πρέπει να είναι το επίκεντρο, σύμφωνα με την έκθεση, παράλληλα με βελτιώσεις ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια και βιομηχανίες και τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών δικτύων.

    Η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να είναι η προτεραιότητα για χώρες, όπου έχουν πληγεί από την ανεργία λόγω της πανδημίας και των επακόλουθων των lockdown. Ωστόσο, πρέπει αυτή η δημιουργία θέσεων εργασίας να συνάδει με την πράσινη ανάκαμψη.

    Η ανάλυση του ΔΟΕ δείχνει ότι η στόχευση σε πράσινες θέσεις εργασίας, όπως η ανακατασκευή κτιρίων για να γίνουν πιο αποδοτικά ενεργειακά, η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών και η κατασκευή αιολικών πάρκων, είναι πιο αποτελεσματικό μέτρο από το να ρίχνεις χρήματα σε τομείς της οικονομίας που στηρίζουν βιομηχανίες με αυξημένα ποσοστά άνθρακα.

    Ο Sam Fankhauser, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών του Grantham για την κλιματική αλλαγή στο London School of Economics, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έκθεση, προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να προσπαθήσουν να «διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας στη φορμόλη» μέσω άλλων προγραμμάτων και άλλων προσπαθειών για να διατηρήσουν τους ανθρώπους σε απασχόληση.

    Αλλά να παρέχουν επανεκπαίδευση και άλλες ευκαιρίες για να «μετακινηθούν στις θέσεις εργασίας του μέλλοντος» οι εργαζόμενοι.

    Οι εκκλήσεις για πράσινη ανάκαμψη παγκοσμίως έχουν πλέον προέλθει από ειδικούς, οικονομολόγους, επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικούς, υπερασπιστές του κλίματος και πολιτικούς.

    Ενώ ορισμένες κυβερνήσεις είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση, όπως για παράδειγμα, η ΕΕ που έχει δεσμευτεί να καταστήσει την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία στο επίκεντρο της ανάκαμψής της, τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα, τείνουν να στηρίξουν την οικονομία υψηλών εκπομπών άνθρακα.

    Τουλάχιστον 33 δισ. δολάρια έχουν διατεθεί σε αεροπορικές εταιρείες, με λίγες ή καθόλου πράσινες ενέργειες, σύμφωνα με την ομάδα εκστρατειών Transport and Envorinment.

    Σύμφωνα με ανάλυση της Bloomberg New Energy Finance, περισσότερα από μισό τρισ. δολάρια παγκοσμίως, περίπου δηλαδή 509 δισ. δολάρια, πρόκειται να διατεθούν σε βιομηχανίες υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, χωρίς αντίστοιχους όρους ότι θα διασφαλίσουν τη μείωσης της παραγωγής άνθρακα.

    Μόνο περίπου 12,3 δισ. δολάρια των δαπανών που ανακοινώθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα αναμένεται να καταλήξουν σε βιομηχανίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλα 18,5 δισ. δολάρια σε βιομηχανίες υψηλών εκπομπών άνθρακα, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνουν κλιματικούς στόχους.

    Στις πρώτες δόσεις των δαπανών, οι κυβερνήσεις «είχαν μια δικαιολογία» για την αποτυχία διοχέτευσης χρημάτων σε βιομηχανίες άνθρακα, δήλωσε ο Birol, ως αντίδραση σε μια ξαφνική και απροσδόκητη κρίση.

    «Τα πρώτα σχέδια ανάκαμψης είχαν ως στόχο τη δημιουργία τείχους προστασίας γύρω από την οικονομία (λόγω της πανδημίας)», εξήγησε ο Fatih Birol.

    Οι ακτιβιστές υπέρ του κλίματος κάλεσαν τους υπουργούς να λάβουν υπόψη τους την έκθεση του ΔΟΕ και να εκπονήσουν πράσινα σχέδια αποκατάστασης.

    Ο Jamie Peters, διευθυντής εκστρατειών στο Friends of the Earth, δήλωσε πως «Ένας κόσμος μετά τον Covid πρέπει να είναι δίκαιος. Θα είναι δίκαιος, όμως, μόνο εάν η κυβέρνηση δώσει προτεραιότητα στην υγεία, την ευημερία και την ευκαιρία για όλα τα μέρη της κοινωνίας. Λες και τα πράγματα δεν ήταν ήδη κρίσιμα  σε έναν επικίνδυνα θερμαινόμενο πλανήτη, τώρα οι συνθήκες επείγουν ακόμη περισσότερο μετά τον Covid».

    «Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έδειξε ότι (μια πράσινη ανάκαμψη) δεν είναι μόνο επιθυμητή, αλλά και οικονομικά έξυπνη. Οι επενδυτές έχουν δεσμευτεί πλήρως να διαδραματίσουν τον ρόλο τους σε αυτήν τη διαδικασία».

     

     

    Με πληροφορίες του Guardian

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ