Διαστημικό σκάφος της NASA, το Parker Solar Probe, κατάφερε να πραγματοποιήσει την πιο κοντινή προσέγγιση στον Ήλιο.
Ένα μοναδικό κατόρθωμα πέτυχε το διαστημικό σκάφος της NASA, Parker Solar Probe, το οποίο πραγματοποίησε την πιο κοντινή προσέγγιση στον Ήλιο, που έχει σημειωθεί ποτέ.
Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες έλαβαν σήμα από το σκάφος λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (05:00 ώρα Ελλάδας), αφού παρέμεινε εκτός επικοινωνίας για αρκετές ημέρες κατά τη διάρκεια της “καυτής βουτιάς” του στην ατμόσφαιρα του Ήλιου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, το Parker Solar Probe βρέθηκε σε απόσταση μόλις 6,1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Ήλιου και διαβεβαιώθηκε ότι είναι ασφαλές και λειτουργεί κανονικά.
Η επικίνδυνη αποστολή των Χριστουγέννων
Το σκάφος εισήλθε στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορόνα, ανήμερα τα Χριστούγεννα, αντέχοντας σε ακραίες θερμοκρασίες και έντονη ακτινοβολία, με στόχο να προσφέρει την ευκαιρία στους επιστήμονες και το ερευνητικό προσωπικό της NASA να κατανοήσει τη λειτουργία του Ήλιου.
Συγκεκριμένα, το σκάφος κινούταν με ταχύτητα που άγγιζε τα 692.000 χιλιόμετρα την ώρα ενώ άντεξε θερμοκρασίες έως και 980°C, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της NASA.
«Αυτή η παρατήρηση του Ήλιου δίνει τη δυνατότητα στο Parker Solar Probe να πραγματοποιήσει μετρήσεις που βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς θερμαίνεται η ύλη στην περιοχή αυτή, πώς προκύπτει ο ηλιακός άνεμος και πώς επιταχύνονται σωματίδια σε ταχύτητες σχεδόν ίσες με αυτή του φωτός», τόνισε η NASA.
Μια ιστορική αποστολή
Το Parker Solar Probe εκτοξεύθηκε το 2018, με στόχο να φτάσει στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος. Μέχρι σήμερα, είχε περάσει 21 φορές κοντά στον Ήλιο, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο, αλλά η προσέγγισή του την παραμονή των Χριστουγέννων κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα της NASA, Δρ Νίκολα Φοξ, «αν ο Ήλιος και η Γη ήταν τοποθετημένοι σε απόσταση ενός μέτρου, τότε το Parker Solar Probe βρίσκεται μόλις 4 εκατοστά από τον Ήλιο».
Το κίνητρο για την τολμηρή αυτή αποστολή είναι να λυθούν σημαντικά μυστήρια. Όπως εξηγεί η αστρονόμος Δρ Τζένιφερ Μίλαρντ, «η επιφάνεια του Ήλιου έχει θερμοκρασία περίπου 6.000°C, αλλά η κορόνα φτάνει σε εκατομμύρια βαθμούς, παρά το ότι βρίσκεται πιο μακριά από τον Ήλιο. Γιατί συμβαίνει αυτό;»
Επιπλέον, η αποστολή αναμένεται να ρίξει φως στα φαινόμενα του ηλιακού ανέμου, που επηρεάζουν τη Γη, προκαλώντας φαινόμενα όπως το σέλας αλλά και προβλήματα στα δίκτυα ενέργειας και επικοινωνίας.