Σάββατο 18.01.2025
More

    Οι σφήκες μπορούν να καταναλώνουν όσο αλκοόλ θέλουν χωρίς συνέπειες

    «Το αλκοόλ δεν καταναλώνεται μόνο από τους ανθρώπους» εξηγεί επιστημονική έρευνα

    Η κατανάλωση αλκοόλ δεν περιορίζεται στους ανθρώπους, στην πραγματικότητα ρέει άφθονα στη φύση και μάλιστα έχει ποικίλες επιδράσεις στα είδη, εξηγούν οι επιστήμονες.

    Μια ανασκόπηση των δημοσιευμένων επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι το αλκοόλ εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε οικοσύστημα της Γης, καθιστώντας πιθανό ότι τα περισσότερα ζώα που τρέφονται με ζαχαρούχα φρούτα και νέκταρ απολαμβάνουν τακτικά τη μεθυστική ουσία. Αν και πολλά πλάσματα έχουν εξελιχθεί ώστε να ανέχονται ένα ποτό και να κερδίζουν ελάχιστα περισσότερα από θερμίδες από την κατανάλωσή του, ορισμένα είδη έχουν μάθει να προστατεύονται με το αλκοόλ. Άλλα, ωστόσο, φαίνονται λιγότερο ικανά να διαχειριστούν τις επιδράσεις του.

    «Απομακρυνόμαστε από αυτή την ανθρωποκεντρική άποψη ότι το αλκοόλ χρησιμοποιείται μόνο από τους ανθρώπους και διαπιστώνουμε ότι στην πραγματικότητα η αιθανόλη είναι αρκετά άφθονη στον φυσικό κόσμο», δήλωσε η Anna Bowland, ερευνήτρια της ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Exeter. Αφού αναζήτησαν ερευνητικά έγγραφα σχετικά με τα ζώα και το αλκοόλ, οι επιστήμονες κατέληξαν σε μια «ποικιλόμορφη συνομοταξία» ειδών που έχουν αγκαλιάσει και προσαρμόσει την αιθανόλη στη διατροφή τους, η οποία συνήθως προκύπτει μέσω φρούτων, χυμών και νέκταρ.

    Η αιθανόλη έγινε άφθονη στη Γη πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, όταν τα ανθοφόρα φυτά άρχισαν να παράγουν ζαχαρούχους καρπούς και νέκταρ που η μαγιά μπορούσε να ζυμώσει. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλη είναι συνήθως χαμηλή, περίπου 1% έως 2% αλκοόλ κατ’ όγκο, αλλά στους υπερώριμους καρπούς φοίνικα η συγκέντρωση μπορεί να φτάσει το 10%.

    Ενδείξεις ότι δεν πίνουν μόνο οι άνθρωποι: Τι κάνουν χιμπατζήδες και μαϊμούδες

    Σε μια μελέτη, άγριοι χιμπατζήδες στη νοτιοανατολική Γουινέα απαθανατίστηκαν από κάμερα να τρώνε τον αλκοολούχο χυμό των φοινικόδεντρων. Εν τω μεταξύ, οι μαϊμούδες σ’ ένα νησί του Παναμά προτιμούν τα φρούτα που, όπως αποκαλύφθηκε, περιέχουν μεταξύ 1% και 2,5% αλκοόλ. «Οι ενδείξεις αυξάνονται ότι τελικά δεν πίνουν μόνο οι άνθρωποι», γράφουν οι συγγραφείς στο Trends in Ecology and Evolution.

    Το αν η κατανάλωση οδηγεί σε μέθη είναι ένα άλλο ερώτημα. Οι ιστορίες μεθυσμένων ζώων είναι άφθονες, από ελέφαντες και μπαμπουίνους μεθυσμένους από φρούτα στη Μποτσουάνα, μέχρι έναν τάρανδο που βρέθηκε με το κεφάλι του κολλημένο σε ένα δέντρο στη Σουηδία αφού έφαγε μήλα. Αλλά σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις, τουλάχιστον, δεν μετρήθηκε αλκοόλ στα ζώα ή στα φρούτα.

    Το αλκοόλ στα έντομα: Οι σφήκες και οι φρουτόμυγες

    Ίσως οι πιο εντυπωσιακές επιδράσεις του αλκοόλ παρατηρούνται στα έντομα. Οι αρσενικές φρουτόμυγες στρέφονται στο αλκοόλ όταν απορρίπτονται ως σύντροφοι, ενώ τα θηλυκά ενός στενά συγγενικού είδους γίνονται λιγότερο επιλεκτικά ως προς τους συντρόφους τους και κάνουν σεξ με περισσότερα αρσενικά μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Οι φρουτόμυγες εναποθέτουν τα αυγά τους σε τροφές πλούσιες σε αιθανόλη, προστατεύοντάς τα από τα παράσιτα.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, ερευνητές με επικεφαλής τον Έραν Λεβίν του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ διαπίστωσαν ότι οι σφήκες μπορεί να είναι τα μόνα ζώα που μπορούν να καταναλώνουν απεριόριστη ποσότητα αλκοόλ χωρίς να υφίστανται αρνητικές συνέπειες. «Μπορούν να καταναλώσουν διάλυμα αιθανόλης σε ποσοστό έως και 80% χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στη θνησιμότητα ή τη συμπεριφορά τους», δήλωσε η δρ Σοφία Μπουσέμπτι, συγγραφέας της μελέτης.

    *Με πληροφορίες από Guardian

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ