Τι προβλέπει η συνθήκη και πότε θα εφαρμοστεί
Το νησιωτικό έθνος του Παλάου, στον Ειρηνικό Ωκεανός, έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη χώρα που επικύρωσε την ιστορική συνθήκη του ΟΗΕ για την προστασία της Ανοιχτής Θάλασσας.
Με την επικύρωση της συνθήκης, το Παλάου δείχνει την δέσμευσή του «για την αποκατάσταση της υγείας του ωκεανού, ώστε να συνεχίσει να θρέφει δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και να μας προστατεύει από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Ρεμπέκα Χάμπαρντ, διευθύντρια του συνασπισμού μη κυβερνητικών οργανώσεων High Seas Alliance.
Συμπλήρωσε πως «ελπίζουμε η επικύρωση αυτή να παρακινήσει άλλες χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επικυρώσουν τη συνθήκη χωρίς καθυστέρηση και να επιτρέψουν έτσι να τεθεί σε ισχύ το ταχύτερο δυνατό».
Η λεγόμενη Συνθήκη Ανοιχτής Θάλασσας αποσκοπεί στην προστασία θαλάσσιων οικοσυστημάτων τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα αλλά απειλούνται από πολλές πηγές μόλυνσης, υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ τον Ιούνιο έπειτα από περισσότερα από 15 χρόνια συζητήσεων. Μέχρι στιγμής τη συνθήκη έχουν υπογράψει τουλάχιστον 60 χώρες αλλά για να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη πρέπει να επικυρωθεί από 60 χώρες. Όταν συμβεί αυτό η συνθήκη θα μπορεί να εφαρμοστεί μέσα σε διάστημα 120 ημερών. Πρόκειται για έναν στόχο που οι ακτιβιστές ελπίζουν να επιτύχουν έως το 2025.
Το βασικό εργαλείο της συνθήκης για την προστασία των ωκεανών προβλέπει τη δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών. Σήμερα μόνο περίπου το 1% της ανοικτής θάλασσας υπόκειται σε μέτρα προστασίας, αλλά τον Δεκέμβριο του 2022 στο Μόντρεαλ το σύνολο των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκε στην COP15 για την βιοποικιλότητα για την προστασία ως την COP2030 του 30% της γης και της θάλασσας του πλανήτη.
Με πληροφορίες από voanews