«Η γλίτσα δεν προέκυψε τυχαία. Εμείς την προκαλέσαμε με τη λάθος διαχείρηση απόρριψης λυμάτων»
Από έξω φαίνεται σαν ένα τεράστιο στρώμα θαλάσσιας ρύπανσης. Μέσα στο νερό, ωστόσο, η κολλώδης βλέννα απειλεί να «πνίξει» μέχρι θανάτου τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της Θάλασσας του Μαρμαρά.
Το φαινόμενο δεν ειναι πρωτοφανές για την περιοχή, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε τέτοια ένταση και έκταση.
Η οργανική αυτή ύλη περιλαμβάνει σειρά από μικροοργανισμούς και μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε λύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που καταλήγουν στο θαλασσινό νερό.
Marmara'daki deniz salyasının su altındaki etkileri görüntülendi. Tablo çok acı. pic.twitter.com/fa1H1Tbkju
— Tuncay ÖZKAN (@ATuncayOzkan) May 16, 2021
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για το φαινόμενο ευθύνονται η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη και, ασφαλώς, η μόλυνση των υδάτων που βοηθά τη θαλάσσια αυτή βλέννα να ενισχυθεί, αλλά και η υπεραλίευση της περιοχής.
Όπως αναφέρουν επιστήμονες σε διεθνή και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι υψηλές συγκεντρώσεις αζώτου και φωσφόρου στη Θάλασσα του Μαρμαρά προκαλούν «έκρηξη» στους πληθυσμούς φυτοπλαγκτού που εκκρίνουν τη θαλάσσια αυτή «βλέννα».
A thick, slimy layer of so-called ‘sea snot’ is spreading in Turkey's Sea of Marmara to the south of Istanbul, posing a threat to marine life and the fishing industry https://t.co/gmc8Ui24nE pic.twitter.com/EmfDiUAB1p
— Reuters (@Reuters) June 1, 2021
«Η Θάλασσα του Μαρμαρά έχει νεκρώσει. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται» αναφέρει ο Ερόλ Κεσιτσί, επιστημονικός σύμβουλος της Τουρκικής Υπηρεσίας για την Προστασία της Φύσης.
«Η γλίτσα δεν προέκυψε τυχαία. Εμείς την προκαλέσαμε με τη λάθος διαχείρηση αποβλήτων» καταγγέλλει ο Μουσταφά Σάρι, καθηγητής πανεπιστημίου που αξιώνει την κατάρτιση νέας πολιτικής για τη διαχείριση αποβλήτων στη Θάλασσα του Μαρμαρά, γύρω από την οποία κατοικούν περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι.
Αξιωματούχοι της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσαν προ ημερών πως συνεργάζονται με την κυβέρνηση αλλά και το πανεπιστήμιο του Bandırma για την εξεύρεση λύσης για το πρόβλημα που όχι μόνο προκαλεί οικολογική καταστροφή, αλλά και δυσχενει την ήδη (ήδη πληττόμενη, λόγω πανδημίας κορωνοϊού και ταξιδιωτικών περιορισμών) τουριστική κίνηση.
Με πληροφορίες από Reuters, Hurriyet, Washington Post, CNN