Πιθανότατα σε κάποια παράνομη ανθρωπογενή δραστηριότητα όπως θα μπορούσε να είναι η χρήση παράνομων μεθόδων αλιείας (με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος) οφείλεται η αυξημένη, σε σχέση με τη συνήθη θνησιμότητα του πληθυσμού της άγριας πέστροφας στον ποταμό Βοϊδομάτη από τον Ιούλιο μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι εργαστηριακές αναλύσεις που έγιναν σε τρία διαφορετικά εργαστήρια της χώρας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα πως δεν προκύπτουν στοιχεία μικροβιακής ή βακτηριακής αιτίας για τους θανάτους των ιχθυοπληθυσμών.
Οι αναλύσεις έγιναν επί δειγμάτων που εστάλησαν από τη Μονάδα Διαχείρισης του Πάρκου Βόρειας Πίνδου στα εργαστήρια με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Αλιείας αντίστοιχα της Περιφέρειας Ηπείρου και για αυτές μίλησε στο ITV ο Θαν. Κοράκης, σύμβουλος περιβάλλοντος της Μονάδας Διαχείρισης του Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Όπως ανέφερε, από τις εργαστηριακές αναλύσεις επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν αίτια που να συνδέονται με ρύπανση ή μόλυνση του ποταμού, ούτε και με κάποιο μικροβιακό οργανισμό.
«Πιθανολογείται λοιπόν ότι αν δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, που για εμάς είναι δύσκολο καθότι το διάστημα της εμφάνισης πολλών νεκρών ψαριών ήταν μεγάλο, πως η αιτία της υψηλής θνησιμότητας βρίσκεται στην χρήση κάποιων παράνομων μεθόδων αλιείας. Η ηλεκτραλιεία με τη χρήση μέσων που δεν επιτρέπονται μπορεί να σκοτώσει τα ψάρια που βρίσκονται στο σημείο της επέμβασης, με τον δράστη ή τους δράστες να παίρνουν αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια και να αφήνουν τα υπόλοιπα που παρασύρονται στη συνέχεια από τα νερά και βγαίνουν στις όχθες στην πορεία του ποταμού», ανέφερε.
Ο κ. Κοράκης τόνισε ότι η φύλαξη ειδικά σε 24ωρη βάση είναι αδύνατη σε μία περιοχή όπως είναι ο Βοϊδομάτης και γι’ αυτό απηύθυνε έκκληση προς κάθε πολίτη ώστε αν δει ή γνωρίζει κάτι σχετικό με την υπόθεση, να ενημερώσει είτε τη Μονάδα Διαχείρισης είτε τις συναρμόδιες υπηρεσίες, που είναι το Δασαρχείο, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και η Αστυνομία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ