Τα lockdowns ανά τον κόσμο όχι μόνο ανακόπτουν την εξάπλωση του κορωνοϊού αλλά επιφέρουν πρωτοφανείς μειώσεις στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Σε μεγάλες πόλεις που δοκιμάζονται από τη πλέον σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση καταγράφεται μείωση των δυνητικά επικίνδυνων σωματιδίων έως και 60% σε σχέση με το 2019, μετά από τρεις εβδομάδες του lockdown. Ερευνητές της IQAir, μίας εταιρείας πληροφοριών και τεχνολογίας για την ποιότητα του αέρα, εξέτασαν δέκα μεγάλες πόλεις στον κόσμο, στις οποίες καταγράφηκαν σχετικά πολλά κρούσματα κορωνοϊού και λήφθηκαν περιοριστικά μέτρα.
Η μελέτη συνέκρινε τα επίπεδα επιβλαβών μικροσκοπικών σωματιδίων, γνωστών ως PM 2.5 που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Σε επτά από τις δέκα πόλεις που μελετήθηκαν, ανάμεσά τους το Νέο Δελχί, η Σεούλ, η Γουχάν και η Βομβάη, παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα. Στις πόλεις με τα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης PM 2.5 καταγράφηκαν οι σημαντικότερες μειώσεις.
Η δημοσίευση της έκθεσης συνέπεσε με τους εορτασμούς της 50ης επετείου της Ημέρας της Γης, η οποία φέτος αφιερώθηκε στη δράση για το κλίμα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ήδη μια παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην ατμοσφαιρική ρύπανση αποδίδονται επτά εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο. Η μείωση, σε παγκόσμιο επίπεδο, των εκπομπών αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα και να αποτραπούν οι θάνατοι που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Από την πλευρά τους οι ερευνητές της έκθεσης υποστηρίζουν πως τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα αυξηθούν εκ νέου με την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία. «Από αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, μπορούμε να δούμε πώς οι αλλαγές στις δραστηριότητες της κοινωνίας μας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το περιβάλλον μας και τον αέρα που αναπνέουμε» αναφέρει η Kelsey Duska εκ μέρους IQAir.
Καθαρότερος αέρας σε όλο τον κόσμο
Στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας η οποία βρίσκεται συχνά στην κορυφή των πιο μολυσμένων πόλεων στον κόσμο, σημειώθηκε μείωση κατά 60% των επιπέδων PM2.5 κατά το διάστημα 23 Μαρτίου έως 13 Απριλίου σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019. Τόσο στο Νέο Δελχί όσο και στη Βομβάη, οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, σημειώθηκαν ρεκόρ καθαρότερης ατμόσφαιρας για το 2020 μέσα στον Μάρτιο.
Κατά την αρχική περίοδο του lockdown στην Ινδία, ο αριθμός των ωρών που χαρακτηρίστηκαν ως «ανθυγιεινές» στο Νέο Δελχί μειώθηκε σε 17% από 68% το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Σημειώνεται ότι στις 24 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται απόλυτο lockdown στη χώρα για 21 ημέρες, θέτοντας έτσι σε καραντίνα 1,3 δισ. ανθρώπους. Το μεγαλύτερο lockdown του κόσμου πήρε παράταση έως και τις 3 Μαΐου. Η έκθεση του μέσου Ινδού σε PM2.5 υπερβαίνει τον ετήσιο στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά 500%.
Στη Σεούλ, πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, καταγράφηκε πτώση 54% στα επίπεδα ΡΜ 2,5 κατά το διάστημα 26 Φεβρουαρίου έως και 18 Μαρτίου σε σχέση με το 2019. Η ποιότητα του αέρα της Νότιας Κορέας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χειρότερες των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ενώ πέρυσι τον Μάρτιο, η κυβέρνηση κήρυξε την ατμοσφαιρική ρύπανση «κοινωνική καταστροφή».
Όμως και στη κινεζική πόλη Γουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο θανατηφόρος ιός, σημειώθηκε μείωση κατά 44% στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαρτίου, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η πόλη των 11 εκατομμυρίων στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας ήταν η πρώτη που επέβαλε πλήρες lockdown καθώς οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού με ένα μέτρο που τότε χαρακτηρίστηκε «πρωτοφανές».
Η άρση των περιορισμών ξεκίνησε μετά από 75 ημέρες. Κατά τη διάρκεια του lockdown των 10 εβδομάδων στη Γουχάν η μέση συγκέντρωση PM 2.5 μειώθηκε από 63,2 και 43,9 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2019 αντίστοιχα, σε 36,8 και 32,9 τους ίδιους μήνες του 2020. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί «ανασφαλή» όλα τα μεγέθη άνω των 25. Στο Λος Άντζελες τα επίπεδα συγκέντρωσης PM 2.5 μειώθηκαν κατά 31% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, και κατά 51% σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων ετών. Και στην Ευρώπη, Λονδίνο, Μαδρίτη και Ρώμη παρουσίασαν μειώσεις των PM 2.5 τους σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2019.
«Πράσινες συμφωνίες»
Καθώς το ξαφνικό κλείσιμο όλων των εργοστασίων και η απαγόρευση των αυτοκινήτων από τους δρόμους δεν αποτελεί μια βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι ερευνητές της IQAir υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι για τη διατήρηση καλύτερων ατμοσφαιρικών συνθηκών. Ανάμεσα σε αυτές είναι η ενσωμάτωση πράσινων συμφωνιών σε κυβερνητικά πακέτα τόνωσης, η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο περιορισμός της κατανάλωσης, η επιλογή καθαρών τρόπων μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος και της ποδηλασίας και η ενθάρρυνση της οικονομίας διαμοιρασμού, σύμφωνα με τη Ντούσκα.
Με πληροφορίες από CNN