Κυριακή 19.01.2025
More

    Ρωσία: Σκάνδαλο λαθραλιείας «δείχνουν» οι 170 νεκρές φώκιες στα παράλια της Κασπίας

    Τα σπάνια θηλαστικά παγιδεύτηκαν σε δίχτυα παράνομων αλιευτικών

    Η παγίδευση τους στα δίχτυα αλιευτικών σκαφών είναι η πιθανότερη αιτία θανάτου για τις 170 φώκιες που εντοπίσθηκαν στα παράλια της Κασπίας Θάλασσας, αφού τις είχαν γδάρει, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Προστασίας της Φύσης, επισημαίνοντας ότι οι ψαράδες αφού αφαίρεσαν από τις περισσότερες φώκιες το δέρμα τους, τις πέταξαν στη θάλασσα και στη συνέχεια ξεβράστηκαν.

    Το 90% ήταν μόλις δύο χρονών…

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «κατά μήκος μερικών δεκάδων χιλιομέτρων των ακτών, στις οποίες είναι εφικτή η πρόσβαση, βρέθηκαν 170 φώκιες» εκ των οποίων «σχεδόν το 90% είναι μικρής ηλικίας, καθώς το μήκος τους δεν υπερβαίνει τα 60-80 εκατοστά, δηλαδή ήταν ηλικίας περίπου δύο ετών». «Η πιο πιθανή αιτία θανάτου, ήταν η παγίδευση τους στα αλιευτικά δίχτυα. Μετά από αυτό από τις περισσότερες νεκρές φώκιες , έβγαλαν το δέρμα τους, τις πέταξαν στην θάλασσα, η οποία στη συνέχεια της ξέβρασε στην ακτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Ο υπουργός Προστασίας της Φύσης Αλεξάντρ Καζλόφ ανέλαβε ο ίδιος τη διερεύνηση της υπόθεσης. «Η κατάσταση είναι κραυγαλέα. Απειλήθηκε ο πληθυσμός σπάνιων θηλαστικών, γιατί; Επειδή κάποιοι ψαρεύουν παράνομα αντζούγιες ενώ μεταναστεύουν και μετά προσπαθούν να εξαλείψουν τα ίχνη της λαθραλιείας», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός.

    Αυτή τη στιγμή συστηματοποιούνται οι καταγραφές, οι φωτογραφίες και οι συντεταγμένες από τα GPS στις οποίες βρέθηκαν οι νεκρές φώκιες. Τα στοιχεία αυτά έχουν αποσταλεί στην αρμόδια εισαγγελία για την προστασία της φύσης και στη ρυθμιστική αρχή προστασίας της φύσης Rosprirodnadzor.

    Προστατευόμενο είδος η φώκια της Κασπίας

    Το γεγονός έχει κάνει από χθες τον γύρο του κόσμου – προκαλώντας την οργή των φιλοζωικών οργανώσεων και οχι μόνο – όταν έγινε γνωστό ότι επιστήμονες από τη Μόσχα και το Νταγκεστάν εντόπισαν στα παράλια της Κασπίας Θάλασσας κοντά στην πρωτεύουσα Μαχατσκαλά περισσότερες από 150 νεκρές φώκιες, σε πολλές από τις οποίες είχε αφαιρεθεί το δέρμα. Ο εκπρόσωπος του επιστημονικού κέντρου αποστολών «Θαλάσσια θηλαστικά» Βίκτορ Νικοφόροφ περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρυσε μαζί με τους συνεργάτες δήλωσε χθες: «Η εικόνα είναι αποτρόπαια, ποτέ δεν έχω δει κάτι τέτοιο, κάθε 50 μέτρα στην παραλία και μια νεκρή φώκια»

    Η φώκια της Κασπίας είναι το μοναδικό θηλαστικό που ζει στην Κασπία Θάλασσα. Τα ζώα αυτά έχουν συμπεριληφθεί στο Κόκκινο βιβλίο απειλούμενων ζώων της Ρωσίας, ενώ στο διεθνές Κόκκινο βιβλίο έχουν καταχωρηθεί ως είδος υπό εξαφάνιση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 στα παράλια της Κασπίας στο Νταγκεστάν έχουν εντοπισθεί περισσότερες από 300 νεκρές φώκιες, ενώ παρόμοια περιστατικά είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2016.

    Ο διευθυντής του Ινστιτούτου οικολογίας και αειφόρου ανάπτυξης του κρατικού Πανεπιστημίου του Νταγκεστάν Αλιμουράντ Γκαντζίεφ δήλωσε ότι πριν από 100 χρόνια στην Κασπία ο πληθυσμός της φώκιας υπερέβαινε το ένα εκατομμύριο, ενώ σήμερα υπολογίζεται σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις ότι ζουν στην Κασπία 50-70 χιλιάδες φώκιες.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ