Παρασκευή 29.03.2024
More

    Συναγερμός για δισεκατομμύρια ακρίδες που θα σαρώσουν ξανά την Αφρική

    Εβδομάδες πριν ο κορωνοϊός γίνει η μεγαλύτερη απειλή του πλανήτη, οι ακρίδες είχαν ήδη πολιορκήσει τμήματα της Αφρικής, σε μια εισβολή που είχε χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη εδώ και 70 χρόνια.

    Τώρα, η Αφρική είναι ξανά σε συναγερμό καθώς φτάνει το δεύτερο κύμα ακρίδων, με το σμήνος να εκτιμάται πως είναι περίπου 20 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του πρώτου και δεινητικά πιο καταστροφικό

    Δισεκατομμύρια από τις νεαρές ακρίδες της ερήμου, καταφθάνουν σε κύματα από τις περιοχές αναπαραγωγής στη Σομαλία σε αναζήτηση φρέσκιας βλάστησης που φυτρώνει μετά τις εποχιακές βροχές.

    Εκατομμύρια ήδη ευάλωτοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυτης οικονομικής καταστροφής και καθώς μαζεύονται για να προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν τις ακρίδες, συχνά μάταια, διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να διαδώσουν τον κορωναϊό. Ωστόσο, η πανδημία είναι ένα θέμα που για τους ντόπιους έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

    «Όλοι μιλάνε για τις ακρίδες», δήλωσε ο Yoweri Aboket, ένας αγρότης στην Ουγκάντα. «Μόλις προσγειωθούν στο χωράφι σας φέρνουν την πλήρη καταστροφή. Μερικοί άνθρωποι θα σας πουν ότι οι ακρίδες είναι πιο καταστροφικές από τον κορωνοϊό. Υπάρχουν ακόμη και κάποιοι που δεν πιστεύουν ότι ο ιός θα φτάσει εδώ».

    Ένα κατεστραμμένο χωράφι με μανιόκας, μια τοπική καλλιέργεια, σημαίνει πείνα και προκαλεί ανησυχία στο χωριό των περίπου 600 ανθρώπων, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Αφρικής, όπως η Κένυα, η Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν. Τα σμήνη έχουν επίσης παρατηρηθεί στο Τζιμπουτί, την Ερυθραία, την Τανζανία και το Κονγκό.

    Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά πως η επέλαση των ακρίδων προκλήθηκε εν μέρει από την κλιματική αλλαγή και χαρακτήρισε το φαινόμενο μια άνευ προηγουμένου απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης. Οι αξιωματούχοι του, έχουν εκτιμήσει ότι αυτό το νέο κύμα θα είναι περίπου 20 φορές πιο μεγάλο από το πρώτο και αρκετά πιο καταστροφικό.

    Η σημερινή κατάσταση στην Ανατολική Αφρική παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική καθώς αυξάνονται τα σμήνη που σχηματίζονται στην Κένυα, τη Νότια Αιθιοπία και τη Σομαλία, ανέφερε μια νέα αξιολόγηση του FAO.

    Οι ευνοϊκές συνθήκες αναπαραγωγής μέχρι το Μάιο, είναι δεδομένο που ενισχύει την πρόβλεψη ότι πιθανότατα θα υπάρξει και νέος γύρος στα τέλη Ιουνίου και Ιουλίου, που συμπίπτει με την έναρξη της περιόδου συγκομιδής, ανέφερε η υπηρεσία.

    Οι ακρίδες εισβάλλουν στην περιοχή της Ανατολικής Αφρικής σε εξαιρετικά μεγάλα και πρωτοφανή σμήνη, δήλωσε το κέντρο παρακολούθησης κλιματικών προβλέψεων που εδρεύει στο Ναϊρόμπι. Τα νέα σμήνη περιλαμβάνουν νεαρούς ενήλικες που τρώνε περισσότερο από τα πιο μεγάλα σε ηλικία έντομα, δήλωσε ο Kenneth Mwangi, ένας αναλυτής πληροφοριών στο κέντρο.

    Ο Mwangi και άλλοι αξιωματούχοι στην Κένυα, ανέφεραν δυσκολίες στην καταπολέμηση του σμήνους, καθώς οι περιορισμοί που σχετίζονται με το κορωνοϊό καθυστερούν τα διασυνοριακά ταξίδια και την παράδοση φυτοφαρμάκων. Τα μέσα των φτωχών αγροτών είναι πενιχρά στη μάχη κατά των εντόμων. Καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις παλεύουν να συγκεντρώσουν πόρους, αλλά και εξοπλισμό για να αποφύγουν το δεύτερο κύμα καταστροφής, η δήλωση που έκανε έκανε εκπρόσωπος του υπουργείου είναι ένα δυσοίωνο σημάδι: «Τα σμήνη των ακρίδων κινούνται σε μέρη που δεν είχαμε ξαναδεί».

     

     

    Με πληροφορίες από Associated Press

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ