Πρώτη παγκόσμια έρευνα μετά από μία δεκαετία
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για τις απειλούμενες θαλάσσιες χελώνες, καθώς περισσότερες από τις μισές πληθυσμιακές ομάδες τους παγκοσμίως δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Endangered Species Research.
Η έρευνα εξέτασε 48 διαφορετικούς πληθυσμούς θαλάσσιων χελωνών, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η λαθροθηρία, η ρύπανση, η τουριστική ανάπτυξη στις ακτές και η κλιματική αλλαγή. Στις περισσότερες περιοχές που μελετήθηκαν, οι πιέσεις αυτές φαίνεται να μειώνονται, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες μακροπρόθεσμης επιβίωσης των ειδών.
Παρότι η συνολική εικόνα είναι θετική, οι χελώνες του Ειρηνικού φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους σε σχέση με εκείνες του Ατλαντικού, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση των δερματοχελωνών (leatherback turtles), οι οποίες θεωρούνται παγκοσμίως ευάλωτες, με πολλές πληθυσμιακές ομάδες τους να βρίσκονται στο όριο της εξαφάνισης.
Όπως σημειώνει ο βιολόγος Μπράιαν Γουάλας, συν-συγγραφέας της μελέτης, οι δερματοχελώνες διανύουν τις μεγαλύτερες αποστάσεις μεταναστευτικά από κάθε άλλο θαλάσσιο ζώο, έως και 6.000 χιλιόμετρα, γεγονός που τις εκθέτει σε πολλαπλούς κινδύνους κατά μήκος διαφορετικών περιοχών.
Οι προστατευτικές πολιτικές αρχίζουν να αποδίδουν
Η απαγόρευση εμπορικής αλιείας χελωνών στις ΗΠΑ (1973) και στο Μεξικό (1990), καθώς και οι πολιτικές προστασίας των παραλιών ωοτοκίας, αποδίδουν καρπούς κυρίως για το είδος πράσινη χελώνα (green turtle), σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα της μελέτης Μισέλ Μαρία Καπιστράν από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
Ωστόσο, η τυχαία παγίδευση χελωνών σε αλιευτικά εργαλεία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή. Αν και έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνολογίες για τη μείωση αυτής της παρενέργειας, η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από την αποδοχή και εφαρμογή τους από τις τοπικές αλιευτικές κοινότητες.
Η έρευνα αποτελεί την πρώτη συστηματική αξιολόγηση των θαλάσσιων χελωνών εδώ και πάνω από μία δεκαετία, και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία αισιοδοξίας σε μια εποχή όπου οι περισσότερες ειδήσεις για το περιβάλλον είναι δυσοίωνες.
Με πληροφορίες από Associated Press