Οι περιοχές με υγρό κλίμα θα έχουν σφοδρότερες βροχοπτώσεις, ενώ οι ξηρές θα αντιμετωπίζουν συχνότερα παρατεταμένες ξηρασίες
Η ξηρασία, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες που την ακολουθούν μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερες καθώς έχει αρχίσει η κλιματική κρίση. Η παγκόσμια υπερθέρμανση κατά τουλάχιστον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι πιθανό να συντελεστεί μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνοδεύεται από μεγάλες αλλαγές στον κύκλο του νερού, με τις περιοχές που έχουν υγρό κλίμα να υποφέρουν περισσότερο από σφοδρές βροχοπτώσεις, ενώ οι ήδη ξηρές περιοχές θα αντιμετωπίζουν σφοδρότερες και παρατεταμένες ξηρασίες.
«Καθώς η ατμόσφαιρα συνεχίζει να θερμαίνεται, μπορεί να συγκρατήσει και να μεταφέρει περισσότερη υγρασία – έτσι σε μεγαλύτερη κλίμακα αναμένουμε να δούμε μια επιτάχυνση του υδρολογικού κύκλου: εντονότερη εξάτμιση στις τροπικές περιοχές και ισχυρότερες βροχοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα και σε ορισμένες περιοχές του Ισημερινού. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερης συχνότητας ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων και σε έντονες πλημμύρες σε περιοχές με υγρό κλίμα, δήλωσε ο καθηγητής Μάικ Μέρεντιθ της Βρετανικής Ανταρκτικής Υπηρεσίας και επικεφαλής συγγραφέας της IPCC. Οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές παντού – από τις ΗΠΑ, όπου η ξηρασία είναι ένα κλιμακούμενο πρόβλημα στα δυτικά και στα νότια, μέχρι την Ινδία, όπου οι μουσώνες μπορεί να γίνουν πιο ασταθείς. Η υποσαχάρια Αφρική κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσει αυξημένη ξηρασία σε πολλές περιοχές, ενώ πλημμύρες και ξηρασία θα πλήξουν την Κίνα και την Ευρώπη.
Οι αλλαγές στα φυσικά πρότυπα βροχοπτώσεων αποτελούν βασικό αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης. «Οι επιπτώσεις στα συστήματα ύδρευσης έχουν προκαλέσει καταστροφή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, επιδεινώνοντας τη φτώχεια και μετατρέποντας τη ζωή σε καθημερινό αγώνα επιβίωσης για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς», επισήμανε ο Τζόναθαν Φαρ, στρατηγικός αναλυτής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή στη φιλανθρωπική οργάνωση WaterAid. «Οι κυβερνήσεις που θα συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, Cop26, στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, πρέπει να λάβουν μέτρα όχι μόνο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και για την παροχή χρηματοδότησης στα φτωχά έθνη ώστε να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που ήδη είναι εμφανείς».