Η έκρηξη ηφαιστείου σημειώθηκε μετά από σεισμούς που έπληξαν την περιοχή
Ένα ηφαίστειο εξερράγη στη χερσόνησο Ρέικιανες στη νοτιοδυτική Ισλανδία, μετά την εκκένωση μιας κοντινής πόλης και των λουτρών της Γαλάζιας Λιμνοθάλασσας, ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας ανέφερε ότι η έκρηξη ξεκίνησε γύρω στις 09:45, τοπική ώρα, ακριβώς βόρεια της μικρής πόλης Γκρίνταβικ. Λιγότερο από μία ώρα αργότερα, η ρωγμή που είχε ανοίξει στο έδαφος είχε πλάτος 700 μέτρα και συνέχιζε να μεγαλώνει.
Η έκρηξη ηφαιστείου σημειώθηκε μετά από σεισμούς που έπληξαν την περιοχή που είναι γνωστή ως οροσειρά κρατήρων Sundhnúk γύρω στις 06:30, τοπική ώρα.
Το Γκρίνταβικ και η Γαλάζια Λιμνοθάλασσα είχαν ήδη διαταχθεί να εκκενωθούν πριν από την έκρηξη. Οι δρόμοι μέσα και έξω από την πόλη παραμένουν κλειστοί, αλλά οι πτήσεις προς το παρόν δεν επηρεάζονται. Η Γαλάζια Λιμνοθάλασσα θα παραμείνει κλειστή μέχρι σήμερα, Τρίτη 1η Απριλίου, ανέφερε το spa στην ιστοσελίδα του.
Από τις 11:20, τοπική ώρα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας ανέφερε ότι η αρχική ρωγμή είχε επεκταθεί προς τα νότια και είχε ανοίξει μια νέα ρωγμή. Οι αξιωματούχοι κάλεσαν τους ανθρώπους που παρέμεναν στο Γκρίνταβικ να φύγουν. Νωρίτερα, αρκετά άτομα είχαν αρνηθεί να ακολουθήσουν την εντολή εκκένωσης, ανέφεραν τα ισλανδικά μέσα ενημέρωσης.
Οι περισσότεροι από τους 4.000 κατοίκους του Γκρίνταβικ εκκενώθηκαν τον Νοέμβριο του 2023, πριν από τις εκρήξεις του Δεκεμβρίου 2023 και του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2024.
Το μήκος του μάγματος που σχηματίστηκε την Τρίτη κάτω από τη σειρά κρατήρων είναι περίπου 11 χιλιόμετρα – το μεγαλύτερο που έχει μετρηθεί από τις 11 Νοεμβρίου 2023, δήλωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.
Πολλαπλές εκρήξεις έχουν σημειωθεί στη χερσόνησο Ρέικιανες από το 2021. Η τελευταία φορά που η χερσόνησος είχε περίοδο ηφαιστειακής δραστηριότητας ήταν πριν από 800 χρόνια, και οι εκρήξεις συνεχίστηκαν για δεκαετίες. Η Ισλανδία έχει 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα και βρίσκεται πάνω από τη λεγόμενη μεσοατλαντική ράχη, το όριο μεταξύ δύο από τις μεγαλύτερες τεκτονικές πλάκες του πλανήτη.
Με πληροφορίες από BBC