Παρασκευή 22.11.2024
More

    Αλλάζει ο τρόπος διάθεσης των 50 GB για τους εμβολιασμένους 15-17 ετών

    Τι είπε ο Κ. Πιερρακάκης για τη μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας, για το freedom pass, αλλά και την ψηφιοποίηση της υγείας

    Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών, που εμβολιάζονται, θα λάβουν τη δωρεάν παροχή 50GB.

    Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, οι νέοι θα μπορούν τα πάρουν όλα μαζί, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα έπαιρναν 10GB κάθε μήνα και για διάστημα 5 μηνών.

    «Από έναν συνολικό πληθυσμό 350.000 νέων 15-17 ετών έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους 105.000. Ο στόχος μας είναι αυτό να το αυξήσουμε. Με το freedom pass στους νέους 18-25 ετών, είδαμε ότι αυτό δούλεψε. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία έχουμε 973.000 νέους. Όταν κάναμε τις ανακοινώσεις στις 27 Ιουνίου είχαν κλείσει το ραντεβού τους 130.000 νέοι (13,35%). Σήμερα έχουν εμβολιαστεί 507.000 νέοι ηλικίας 18-25 ετών κι έχουν πάρει το freedom pass 370.000», συμπλήρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Ερωτηθείς αν εξετάζεται αντίστοιχη πρωτοβουλία και για τα παιδιά 12-14 ετών, υπογράμμισε ότι όλα είναι υπό συζήτηση και οι σχετικές ανακοινώσεις γίνονται όταν κάτι είναι ώριμο, σε ανώτατο επίπεδο.

    Για τη μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας

    Ο ίδιος δήλωσε στον Σκάι, ότι  για τους πολίτες έως 29 ετών, θα υπάρξει μηδενισμός των τελών κινητής τηλεφωνίας από 1η Ιανουαρίου του 2022, ενώ για τον γενικό πληθυσμό το τέλος θα είναι 10%, από 12%-20% που ήταν μέχρι σήμερα, ανάλογα με τον λογαριασμό. Το ετήσιο όφελος για τους πολίτες ανέρχεται στα 68 εκατ. ευρώ.
    «Για να ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2022 οι νέοι έως 29 ετών θα πρέπει να αιτηθούν τον μηδενισμό του τέλους. Αυτό θα γίνεται μέσω μιας αίτησης είτε στο gov.gr είτε στα ΚΕΠ. Για τους υπόλοιπους, για το τέλος 10%, δε χρειάζεται ο πολίτης να κάνει τίποτα», επισήμανε.

    Για το MyHealth

    Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή, MyHealth app, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το καλοκαίρι, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι είναι το πρόπλασμα του ιατρικού φακέλου. «Όταν κάναμε τον εθνικό εμβολιασμό στην πρώτη του φάση που είχαν ομαδοποιηθεί τα νοσήματα και λάμβαναν μήνυμα για να εμβολιαστούν. Αυτό συνέβαινε γιατί υπάρχει ο φάκελος της συνταγογράφηση μας, για τα περισσότερα ταμεία, από το 2012 και μετά. Έχουν πρόσβαση σε αυτό οι γιατροί και εμείς δεν είχαμε πρόσβαση στα στοιχεία μας», επισήμανε.

    Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν κατεβάσει την εφαρμογή 124.000 πολίτες κι εκεί μπορεί να δεις κανείς τι του έχει συνταγογραφηθεί και τι παραπεμπτικά των εξετάσεων τον αφορούν από το 2012 και μετά, ενώ στην εφαρμογή πλέον θα μπορεί κανείς να λαμβάνει και την άυλη συνταγογράφηση. «Εδώ και μια εβδομάδα προσθέσαμε και μια ακόμη υπηρεσία, τις ιατρικές βεβαιώσεις. Αυτό πλέον θα γίνεται και ψηφιακά. Έτσι οικοδομούμε τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Μάλιστα, αποκάλυψε ότι το επόμενο βήμα είναι να προστεθούν στο MyHealth app και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ