«Καμπανάκι» για τα εργασιακά χτυπούν στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει μέτρα, τα οποία δεν είναι προσωρινά και οδηγούν στην περικοπή των μισθών.
Στην Κουμουνδούρου βλέπουν ένα «κρυφό σχέδιο» του Μαξίμου, το οποίο παίρνει «σάρκα και οστά» με την πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), που, όπως τονίζουν, αποτελεί μια φαστ τρακ διαδικασία για την εκ περιτροπής εργασία. Σύμφωνα με το άρθρο 9, δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες για διάστημα έξι μηνών να απασχολούν το 50% του προσωπικού τους για δύο εβδομάδες τον μήνα. Για την αξιωματική αντιπολίτευση αυτό το μέτρο συνεπάγεται μείωση μονομερώς του μισθού των υπαλλήλων κατά το ήμισυ από την επιχείρηση, ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα.
«Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος Εφη Αχτσιόγλου.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν «ύποπτο» ότι η ισχύς της ρύθμισης είναι για ένα εξάμηνο, ξεπερνώντας κατά πολύ τα έκτακτα μέτρα που έχει ανακοινώσει το Μαξίμου για την αντιμετώπιση του ιού. Εκτιμούν πως η κριτική που έχει ήδη ασκηθεί οδήγησε τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση να αφήσει χθες ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής του χρονικού διαστήματος επιβολής του μέτρου. Ο πρωθυπουργός δεν κινείται στην κατεύθυνση της στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν να υπάρξει μια πολύ πιο ενεργητική και επωφελής παρέμβαση. «Χρειάζεται πλήρης προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας, κάλυψη των μισθών και του δώρου του Πάσχα από το κράτος. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν. Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αλλάξει κατεύθυνση στα εργασιακά», επισημαίνουν κομματικές πηγές, κάνοντας σαφές πως το συγκεκριμένο θέμα θα βρεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Στην Κουμουνδούρου έχουν πλειοδοτήσει από την πρώτη στιγμή στο πεδίο της οικονομίας, υπολογίζοντας πως μόνο το πρώτο πακέτο μέτρων του Μαξίμου πρέπει να ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ ακολουθούμενο από ακόμη μία ισόποση δέσμη έως το τέλος του έτους.
Την άμεση κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου της ΠΝΠ ζητεί και το ΚΙΝΑΛ, που βγήκε από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το θέμα. Τα στελέχη του κινήματος υπογραμμίζουν πως είναι σαφές ότι το μέτρο αυτό δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν, οι οποίες καλύπτονται ήδη με άλλες διατάξεις που έχουν πολύ μικρότερο χρονικό ορίζοντα. «Είναι μεθοδεύσεις που οδηγούν στη μονιμοποίηση αντιεργατικών μέτρων στη σκιά της πανδημίας», τονίζουν από τη Χαρ. Τρικούπη και κατηγορούν την κυβέρνηση πως δημιουργεί τετελεσμένα χωρίς συζήτηση στη Βουλή και χωρίς κανέναν διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο τομέας Εργασίας του ΚΙΝΑΛ κατήγγειλε πως δύο εταιρείες που εκτελούν έργο στα αεροδρόμια προχώρησαν μαζικά στην εφαρμογή της διαλείπουσας εργασίας, μειώνοντας ακόμη και στο μισό τις αμοιβές των εργαζομένων.