Το θέμα της αποζημίωσης προϊόντων χωρίς γλουτένη για τους πάσχοντες από Κοιλιοκάκη φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και Νίκος Ηγουμενίδης
Όπως επισημαίνουν, «εδώ κι έναν χρόνο περίπου και συγκεκριμένα από 30.07.2020 μένει αναπάντητη από το Υπουργείο Υγείας ερώτηση που έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την ανάγκη καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση της ζωής ασθενών με κοιλιοκάκη. Την ερώτηση επανέφερε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τον Φεβρουάριο του 2021 και πάλι όμως το Υπουργείο Υγείας εκώφευσε».
Και συνεχίζουν:
«Αντί άλλης απάντησης δε, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε την από 11/6/2021 εγκύκλιό του, με την οποία αντί να δίνει λύσεις, θέτει νέα εμπόδια. Όπως καταγγέλλουν η «Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Κοιλιοκάκη, η «Δράση για την Κοιλιοκάκη», Σύλλογος Βορείου Ελλάδος και «H εστία της Κοιλιοκάκης», Σύλλογος Δυτικής Ελλάδος, στην από 23.06.2021 επιστολή τους προς τον ΕΟΠΥΥ, με την εν λόγω εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας προβλέπει ότι πλέον θα αποζημιώνονται μόνο τα βασικά είδη διατροφής, τα ειδικά σκευάσματα που παράγονται από αλεύρι χωρίς γλουτένη. Αντιθέτως δεν θα αποζημιώνονται τα προϊόντα που δεν είναι παρασκευασμένα από αλεύρι και ούτε τα προϊόντα του γενικού εμπορίου που αναγράφουν χωρίς γλουτένη.
Όπως περαιτέρω σημειώνουν στην ίδια επιστολή τους οι ανωτέρω: «η παραπάνω απόφαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών στο σύνολο των πασχόντων σε όλη την Ελλάδα και ως συλλογικά όργανα γίναμε αποδέκτες της έντονης αυτής δυσαρέσκειας, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την ληφθείσα ερήμην μας απόφασης σας».
Ερωτάται ο Υπουργός Υγείας:
«Θα αναθεωρηθεί η από 11/6/21 εγκύκλιος, ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ πέρα από τα βασικά είδη διατροφής, τα ειδικά σκευάσματα που παράγονται από αλεύρι χωρίς γλουτένη και τα προϊόντα που δεν είναι παρασκευασμένα από αλεύρι και τα προϊόντα του γενικού εμπορίου που αναγράφουν χωρίς γλουτένη;
– Σε ποιες ενέργειες θα προβεί – και σε συνεργασία με τυχόν άλλα συναρμόδια Υπουργεία ή φορείς – ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή των χρημάτων των ασθενών, με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και στα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα χωρίς γλουτένη (κατά κύριο λόγο στα σούπερ μάρκετ);».